Protest tegen schrappen banen bij TMG

David Haakman

De redactieraden en -commissies van De Telegraaf, Spits en de regionale HDC-kranten (onder andere Haarlems Dagblad en Gooi en Eemlander) hebben in een gezamenlijke brief het vertrouwen opgezegd in de Raad van Bestuur van de Telegraaf Media Groep (TMG).

In de brief reageren de redactieraden en -commissies op de aankondiging van TMG van afgelopen vrijdag om 500 banen te schrappen, waarvan „waarschijnlijk” 150 redactionele banen. Momenteel werken op de redacties 660 mensen. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers, op 15 augustus, zei het bedrijf nog ten minste 425 banen te schrappen. In de brief noemen de redactieraden en -commissies de reductie „absoluut ontoelaatbaar” en een „onomkeerbare aantasting van de journalistieke kracht van de dagbladen en hun websites”.

In de strijd tegen de bezuinigingsplannen trekken de redactieraden en -commissies van De Telegraaf, HDC en Spits „voor onbepaalde tijd” samen op. In de brief benadrukken zij dat de samenwerking incidenteel is, omdat de „onafhankelijkheid van de titels” anders in het geding komt.

Ze noemen het „schrijnend” dat het de Raad van Bestuur aan „ieder perspectief lijkt te ontbreken” over hoe TMG in de toekomst geld gaat verdienen met het maken van kranten en wordt er alleen gedacht aan de kostenreductie op korte termijn. Ze vestigen hun hoop op de hoofdredacties die de banenreducties moeten afwenden. „Lukt dat niet in voldoende mate, dan rest ons niets anders dan over te gaan tot harde acties”. De raad van bestuur van TMG wil geen commentaar geven. Bianca Rootsaert, secretaris dagbladen van journalistenvakbond NVJ, zegt zegt de zorgen van de redacties te begrijpen. ,,Met minder journalisten zul je geen betere krant maken”.

Lees brief van de redacties op: nrc.nl/media

    • David Haakman