Prettig swingende zebra's en giraffes

Madagascar 2: Escape to Africa scene uit de animatiefilm Madagascar : Escape 2 Africa Alternatieve titel: Madagascar : The Crate Escape FOTO: Paramount (Left to right) Melman the giraffe (DAVID SCHWIMMER), Marty the zebra (CHRIS ROCK), Alex the lion (BEN STILLER), Gloria the hippo (JADA PINKETT SMITH), King Julien (SACHA BARON COHEN) and the ever-resourceful penguins find themselves in the wildest place yet?the vast plains of Africa?in DreamWorks Animation?s ?Madagascar: The Crate Escape,? which will be distributed by Paramount Pictures in 2008. Paramount

Madagascar: Escape 2 Africa Regie: Eric Darnell en Tom McGrath. Met de stemmen van: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Sacha Baron Cohen. In: 78 bioscopen. Nederlands nagesynchroniseerd in 107 bioscopen. ***

Vervolgfilms zijn er voor de luilakken in de filmwereld. Makkelijk voor makers en toeschouwer. Alles is bekend en het hoeft alleen nog maar uitgemolken te worden. Toch verschijnen er de laatste jaren steeds meer tweede en verdere delen in filmseries die stiekem leuker zijn dan het origineel.

Tekenfilm Madagascar: Escape 2 Africa is daar (gelukkig) geen uitzondering op. Beter is hij niet per se dan de film waarmee Dreamwork-animatieregisseurs Eric Darnell en Tom McGrath in 2005 een losgeslagen bende dierentuindieren in New York en de rest van de wereld loslieten. Al is Madagascar in de herinnering een stuk beter geworden om dezelfde redenen waarom Madagascar 2 nu een lekker zooitje anarchistisch ongeregeld heeft kunnen worden. Binnen de Hollywoodwetten dan.

Want wie gaf om het verhaaltje van de uit de Central Park Zoo ontsnapte Leeuw, Zebra, Giraffe en Nijlpaard? Leuker was het dat spitsvondige komieken als Ben Stiller, Chris Rock en David Schwimmer er hun stem aan hadden geleend en dat ze werden vergezeld door een kwartet bijdehante pinguïns dat nog een appeltje met Darwin te schillen had. De populariteit van de originele versie zorgt er nu voor dat de film zowel Engels (78 kopieën) als Nederlands (107 doeken) groot wordt uitgebracht.

In Madagascar 2 zijn we verhaaltechnisch nog niet echt opgeschoten. De dieren zitten nog steeds vast op Madagascar en gezien het feit dat de filmmakers ze daar willen wegsturen met een door een katapult gelanceerd vliegtuig geeft al aan dat ze niet ver zullen komen. Gelukkig landen ze middenin de Afrikaanse savanne, waar onze vrienden (behalve de pinguïns dan, het wachten is natuurlijk op het moment dat deze vier stiekeme sterren hun eigen film zullen krijgen ) nog wat oude en nieuwe familieleden blijken te hebben. Een nieuwe bijrol is weggelegd voor het assertieve omaatje dat het viertal al in deel één met haar handtas op Grand Central Station te grazen nam. Daardoor kunnen er in Madagascar 2 wat subplotjes van mensen versus dieren, safarigangers versus wildlife en ja inderdaad cultuur versus natuur uitgevent, waarbij natuurlijk de nobele wilde dieren de echte beschaving in zich blijken te dragen.

De echte pret begint als de makers zich in swingende massascènes uitleven op kuddes dansende giraffen, zebra’s en nijlpaarden, waarbij het zoals in alle echt goede animatiefilms hoofdzakelijk gaat om de virtuoze sensatie van motoriek, beweging en souplesse. Geen wonder dat als er in de film een punt gemaakt moet worden – Alex de dansende leeuw kan net zo goed een alfamannetje zijn als zijn vader de vechtersbaas – dat nogal houterig aandoet.

    • Dana Linssen