Piratenschip gekelderd door Indiase marine

De Indiase marine heeft gisteravond naar eigen zeggen een piratenschip tot zinken gebracht in de wateren bij Somalië. Het is, voor zover bekend, de eerste keer dat een van de recentelijk naar Somalië gezonden, buitenlandse marineschepen het vuur heeft geopend op een zogeheten ‘moederschip’, dat piraten gebruiken als uitvalsbasis voor de kleine motorbootjes waarmee ze schepen aanvallen. Zeevaartbedrijven juichen gerichte aanvallen op ‘moederschepen’ toe.

De Indiase actie kwam een dag nadat bekend werd dat Somalische piraten een Saoedische mammoettanker met omgerekend twee miljoen vaten olie hebben gekaapt, voor zover bekend de grootste zeeroversbuit in de geschiedenis.

Elders bij Somalië werden gisteren alweer twee nieuwe schepen gekaapt, wat illustreert dat de sterk uitgebreide, internationale marine-presentie bij Somalië nog geen remedie biedt tegen de scherp toegenomen piraterij.

Volgens de Indiase marine werd het fregat INS Tabar gisteren in de Golf van Aden beschoten vanaf een schip, nadat officieren van de Tabar gevraagd hadden of zij het schip mochten doorzoeken. Daarop schoot de INS Tabar het schip kapot, aldus de Indiase marine. De piraten wisten er in de tussentijd vandoor te gaan in motorbootjes.

Bij twee afzonderlijke acties gisteren in de Golf van Aden werden een Thais en een Iraans vrachtschip geënterd. Dat hebben de rederijen bevestigd. Het Thaise schip heeft zestien bemanningsleden, het Iraanse vijfentwintig.

Volgens het Internationaal Maritiem Bureau in Kuala Lumpur, onderdeel van de Internationale Kamer van Koophandel, wordt de piraterij bij Somalië „onbeheersbaar”. Piraten houden nu zeventien schepen met meer dan driehonderd opvarenden vast. De kapers, die gebruikmaken van de ordeloosheid in Somalië, eisen in de regel tonnen aan losgeld.

De zaterdag gekaapte Saoedische mammoettanker Sirius Star, die olie vervoert ter waarde van naar schatting 78 miljoen euro, is volgens ooggetuigen inmiddels voor anker gegaan voor de Somalische kust. (Reuters, AP, BBC)