Ondro Bong

Ondro Bong is een inloophuis voor Surinaamse (ex)verslaafden in de Indische buurt in Amsterdam. Een houten keet onder een boom aan de Zeeburgerdijk. Aan de gevel een Nederlandse en een Surinaamse vlag.

Ondro Bong (Surinaams voor onder de boom) is geen plek waar je snel komt als je niet tot de doelgroep behoort. Niet dat je niet welkom bent. Wie wil mag altijd binnenlopen om een biljartje te leggen, een praatje te maken, een sigaretje te roken, of – mits er genoeg is – een hapje mee te eten.

Een warme maaltijd bij Ondro Bong kost 1 euro. Vijf dagen in de week wordt er in het kleine keukentje gekookt. Dat dit voor en door de doelgroep gebeurt, wil niet zeggen dat iedereen zomaar aan de slag kan. Henk Groenberg houdt er een strenge selectieprocedure op na. Een beetje fatsoenlijk eruit zien, propere nagels, hygiënisch werken. Surinaamse mensen houden van schoon.

Vroeger werkte Henk met gehandicapten, maar dit vindt hij ook mooi werk. Hij houdt van koken, deed het vroeger thuis al, om zijn hardwerkende ouders een beetje te ontlasten. Ik mag zijn kipkerrie best proeven. Hij schept het wel even voor me in een bakje. Rijst erbij, en gebakken spitskool. Op donderdag is er meestal kipkerrie. Op vrijdag is er moksie alesi en op woensdag staat tjauw min, Surinaamse bami, op het menu. Wat de pot bij Ondro Bong ook schaft, hij gaat altijd leeg.

Tjauw min voor 4 personen, uit het boek Passie voor Koken:

500 g kippendijen

250 ml natuurazijn

1 grote ui, gesnipperd

2 tomaten, in stukjes

een scheutje zout ketjap

optioneel: 1 eetlepel asino-moto (vetsin )

500 g dunne bami (of eiernoedels)

een scheutje zonnebloemolie

1 prei, in ringen

1 bakje bamigroentenmix

1 theelepel zout

Doe de kippendijen in een kom en giet er een liter koud water op, of zoveel dat de kip onder water. Voeg de azijn toe en laat 5 minuten staan. Haal de kipdelen eruit, spoel ze af onder de koude kraan en laat uitlekken. Wacht tot ze helemaal droog zijn of dep ze droog met keukenpapier. Hak de kip in hapklare stukken. Maak een marinade van de helft van de ui, de tomaatstukjes, ketjap en, desgewenst, de asino-moto en schep de kipstukken erdoor. Laat minimaal een half uur marineren. Kook de bami of noedels gaar volgens de instructies op de verpakking. Laat de noedels goed uitlekken. Laat ook de kip uitlekken en bak de kipstukjes mooi gaar en bruin in een scheut olie. Verhit nog wat olie in een wok en bak hierin de uitgelekte bami. Voeg de prei, de bamigroenten, de resterende ui en het zout toe en bak al omscheppend een paar minuten. Schep tot slot de kip door de tjauw min. Serveer met Surinaamse sambal en zuur.

Passie voor koken is het ‘sociale kookboek’ van Amsterdam. Te bestellen via www.deomslag.nl/passievoorkoken

    • Janneke Vreugdenhil