Omroepen openen 'portretdepot'

De portretdocumentaire staat deze week centraal bij de publieke omroep. In de omroeparchieven liggen zo’n 4000 portretfilms die netmanager Lennart van der Meulen wil ontsluiten.

Beelden uit de documentaire ‘La Consultation’

De kijker van Nederland 2 kan het niet ontgaan dat de komende week in Amsterdam het belangrijkste documentaire festival ter wereld gaande is. Vanavond wordt in het kader daarvan La Consultation uitgezonden, de indrukwekkende documentaire van Hélène de Crécy over een Franse huisarts, die twee jaar geleden op het IDFA was te zien. In een sobere stijl registreert de filmmaakster de beperkte mogelijkheden van de arts die in zijn praktijk onder meer een zwangere vrouw die wil worden geaborteerd, een verwarde werkloze, een alcoholist en een medicijnverslaafde vrouw behandelt.

Deze film vormt het begin van een reeks documentaires op Nederland 2. De liefhebber van het genre moet de komende week de middag én avond vrij houden. Morgenmiddag (13.20-14.00u) zendt de VPRO Episode 1 uit. Hierin trekt Renzo Martens met een kleine videocamera door Tsjetsenië. Episode 3 van Martens is morgen de openingsfilm van het IDFA. Het is de opmaat naar een reeks belangrijke documentaires die op Nederland 2 worden uitgezonden door VPRO, Human, IKON en NPS. Een greep: In Operation Homecoming (donderdag, 22.55-00.20u.), de openingsfilm van het IDFA 2007, getuigen Amerikaanse soldaten van hun missie naar Irak en Afghanistan. Maandagmiddag zijn twee films te zien van Frans Bromet (Jelle en Abe en De nalatenschap van tante Jenny), van wie het IDFA dit jaar een retrospectief presenteert. Woensdag- en donderdagmiddag (13.20-14.40u) zendt de VPRO de delen 1 en 2 van 49-Up uit, waarin de Engelse regisseur Michael Apted zijn in 1964 begonnen reeks interviews met veertien mensen uit verschillende sociale klassen vervolgt.

Dit jaar kan de kijker tijdens het IDFA (20 t/m 29 november) op internet een keuze maken uit ‘De beste portretfilm’. Een jury heeft een shortlist gemaakt van twintig portretfilms. Daarbij zitten films over Herman Brood, Karel Appel, André Hazes en Johan Cruijff. Op dit moment staat het portret dat Rudolf van den Berg van Cornelis Verolme maakte bovenaan.

Zaterdagavond begint in het dagelijkse IDFA-journaal onder de titel Van Anton Mussert tot Herman Brood de verkiezing van het beste documentaire filmportret. Aansluitend volgt De Profielnacht, waarin van 23.40 tot 05.00u. afleveringen van Profiel worden uitgezonden.

,,We besteden op Nederland 2 veel aandacht aan de biografische film’’, zegt Lennart van der Meulen, netmanager van Nederland 2. ,,We zenden portretten uit in Profiel en Hoge Bomen, maar ook klassieke documentaire portretten in Holland Doc en Het uur van de wolf.’’

In de archieven van de publieke omroep liggen ondertussen zo’n vierduizend portretfilms, zegt Van der Meulen. ,,Die willen we ontsluiten.’’ Tijdens het IDFA biedt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) 350 films uit dat ‘portretdepot’ van Beeld en Geluid on demand aan.

De netmanager vindt het belangrijk Nederland 2 rond een filmfestival te ‘kleuren’: ,,We besteden op dezelfde manier aandacht aan het Nederlands Film Festival in Utrecht en het International Film Festival Rotterdam. In de context van het IDFA kunnen we documentaires laten zien, die zich normaal gesproken lastig laten programmeren. Mensen stemmen niet speciaal af op een documentaire. Dat gebeurt wel tijdens zo’n festival, waaraan wij op Nederland 2 parallel programmeren.’’

Ga voor de verkiezing naar: www.dekeuzevandekijker.nl

    • Tom Rooduijn