Oefenen tegen Zweden als gezellige reünie

Het Nederlands elftal oefent vanavond tegen Zweden. In het kamp van Oranje en bij de bond wordt vaker gesproken over het WK 2010 in Zuid-Afrika.

Meer dan anderhalf jaar voordat het toernooi daadwerkelijk wordt gespeeld, heeft de KNVB het vizier al gericht op het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Niet alleen staat de oefenwedstrijd van Oranje tegen Zweden vanavond volgens bondscoach Bert van Marwijk in het teken van de voorbereiding op het WK, de bond is ook volop bezig met de voorbereidingen in de accommodatiesfeer. Dit alles in de overtuiging dat het wel goed komt met de kwalificatie.

De invitatie voor een handelsmissie werd onlangs door een delegatie uit ‘Zeist’ benut om alvast een hotel uit te zoeken. De KNVB koos voor Johannesburg als uitvalbasis en geeft de voorkeur aan het Hilton hotel. Dit tot teleurstelling van de in Kaapstad en omgeving woonachtige Nederlanders. De bond nam op het laatste moment niet eens de moeite om daar accommodaties te bekijken.

De KNVB heeft zijn oog laten vallen op Johannesburg vanwege de centrale ligging. De Zuid-Afrikaanse hoofdstad, waar ook de finale wordt gespeeld, herbergt twee WK-stadions (Soccer City en Ellis Park). Zes van de resterende acht speelsteden liggen relatief dichtbij. Het was niet eenvoudig een hotel te vinden in combinatie met een goede trainingsaccommodatie. Tijdens het WK (van 11 juni tot en met 11 juli) is het winter in Zuid-Afrika en dan groeit er geen gras. De KNVB zoekt nog naar een geschikte locatie om te trainen.

Verder werd een basiskamp in Johannesburg geschikt geacht wegens de hoge ligging: 1.700 meter. Bij het beklimmen van een trap moest Van Marwijk direct naar adem happen. De bondscoach weet dat aan de ijle lucht, niet aan een matige conditie. „Het heeft mij verbaasd dat er nog zo weinig landen zijn die zich hierin verdiept hebben”, zei Van Marwijk gisteren in Noordwijk. „Je kunt beter van hoog naar laag gaan, dus is Johannesburg geschikt. De meeste hotels zijn echter al ingepikt door sponsors en organisatie. We waren net op tijd.” Overigens gingen de Duitsers en de Engelsen Oranje al voor.

Veiligheid is een belangrijk aandachtspunt voor directeur betaald voetbal Henk Kesler. Johannesburg is berucht om zijn criminaliteit. ’s Avonds wordt het afgeraden nog de straat op te gaan. Het is de vraag of de vijf- tot tienduizend Oranjefans die naar verwachting de wedstrijden van het Nederlands elftal zullen bijwonen, dit zullen navolgen. Zij moeten in elk geval na afloop van de duels veilig naar hun hotel kunnen reizen.

De wedstrijden staan gepland voor 13.30 uur, 16.00 uur en 20.30 uur plaatselijke tijd. Een Oranjemars door de speelstad naar het stadion, waar in Duitsland (WK 2006) en Zwitserland (EK 2008), tienduizenden supporters aan deelnamen, lijkt een hachelijke onderneming. Toch wordt er al gewerkt aan een Oranjecamping, zoals tijdens het recente EK in de omgeving van Bern. De sfeer zal bij het komende WK ongetwijfeld anders zijn. Het is bijvoorbeeld al om half zes donker en de temperaturen zullen niet uitnodigen tot een volksfeest in de buitenlucht. De kachel in plaats van de airco.

Het zijn zaken die hun schaduw vooruit werpen maar nog ver weg lijken voor de selectie van Oranje. De formatie van Van Marwijk moet zich eerst nog plaatsen. Pas in maart wordt de kwalificatiereeks voortgezet met de confrontatie tegen Schotland. Dat team is met vijf punten achterstand vooralsnog Oranjes grootste concurrent. De wedstrijd tegen Zweden van vanavond in de Arena vormt slechts een tussenstap.

Van Marwijk koos de afgelopen dagen voor rustige trainingen om te waken voor overbelasting van de internationals. Danny Koevermans bedankte voor het B-team, dat vanavond tegen Jong Zweden uitkomt, omdat hij door de sportieve crisis bij PSV een mentaal dipje heeft. Maar er zijn ook verschillende spelers die het samenzijn in Noordwijk juist als een verademing ervaren. Even weg uit de dagelijkse perikelen van het clubteam.

Een gezellige reünie. Oud-bondscoach Van Gaal had er een hekel aan en wenste er niet aan mee de doen. Van Marwijk heeft zich aangepast. Hij zal Henk Timmer laten keepen, maar ook debutant Michel Vorm (doelman van FC Utrecht) mag een helft onder de lat van Oranje staan. Verder wordt het interessant aan wie de bondscoach de voorkeur geeft voor de spitspositie nu Klaas Jan Huntelaar door een enkelblessure niet van de partij is. Dirk Kuijt, die deze plek heeft heroverd bij Liverpool, ligt voor de hand als stand-in. Maar Van Marwijk kan ook kiezen voor Robin van Persie als spits.

    • Erik Oudshoorn