Moord op ex-minister

Een seriemoordenaar lijkt jacht te maken op Japanse oud-ministers. Voormalig onderminister van Volksgezondheid Takehiko Yamaguchi (66) werd gisteren met zijn vrouw dood gevonden in zijn huis in de stad Saitama, 40 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Tokio. Het tweetal was verschillende keren in de borst gestoken.

De politie houdt rekening met een seriemoordenaar die achter oud-ministers aanzit. Enkele uren na de dubbele moord werd de vrouw van een voormalige minister van Volksgezondheid neergestoken in Tokio door een als pakketbezorger vermomde man. Het ministerie heeft de beveiliging van zijn medewerkers en voormalige bestuurders aangescherpt.

De moord op Yamaguchi en de aanval in Tokio worden in verband gebracht met het zoekraken van de pensioengegevens van zo’n 50 miljoen mensen, waarvoor het ministerie van Volksgezondheid mede verantwoordelijk wordt gehouden. De affaire rond de pensioengegevens, die vorig jaar naar buiten kwam, zorgde in heel Japan voor boze reacties. Regeringspartij LDP werd er door in grote verlegenheid gebracht en zag in korte tijd twee premiers vertrekken. (Reuters, AP, BBC)