Lange halen, korte metten, niet thuis

Wall Street in het klein. Zo moeten de managers van het hedgefonds Global Opportunities Fund het bedacht hebben. De vier maakten zeven jaar lang mooie rendementen met hun in november 2000 opgerichte fonds. Tot half 2007 leek het fonds, onderdeel van GO Capital, een doorslaand succes.

Het fonds is een zogenoemd long-short fonds. Dat betekent dat zowel op koersstijgingen (long) als koersdalingen (short) gespeculeerd kon worden. Long beleggen kon iedereen de afgelopen jaren. Na het knallen van de internetzeepbel, zijn de beurzen vanaf 2003 voornamelijk gestegen.

En toen brak de crisis uit. Een ideale periode om flink short te gaan. Wereldwijd staan de koersen onder druk. Maar GO slaagde er niet in de dalende markten in haar voordeel om te zetten.

GO Capital ging onder meer short in Volkswagen. Begrijpelijk, de auto-industrie verkeert mondiaal in zwaar weer. Maar wat GO (en zeer veel andere hedgefondsen) niet wisten, was dat Porsche – bezig VW over te nemen – al 75 procent van de aandelen VW in handen had. Dat betekende dat er nog weinig aandelen Volkswagen op de markt waren om de vele short-posities in VW glad te strijken. Er ontstond een run op de resterende aandelen VW, dat in één dag 20 keer over de kop ging.

Dat was pech voor GO en de andere fondsen. Het kuddegedrag van dergelijke fondsen rechtvaardigt wel de vraag waarom een belegger 20 procent van zijn winst zou moeten afstaan aan de beheerders van een fonds dat blijkbaar niet zelf nadenkt. Een beetje hedgefonds hanteert namelijk voor de beloning van de managers de 80-20 regeling. Dat betekent dat van de waardestijging van het fonds 80 procent naar de deelnemers gaat en 20 procent naar de fondsmanagers. Zo ook GO Capital. In de acht jaar dat het fonds bestond, nam het management zo’n 127 miljoen euro mee naar huis.

Daar komt bij dat naarmate het financiële klimaat verslechterde, GO Capital ook haar werkwijze aanpaste. In plaats van typische hedgefonds-achtige constructies, ging GO Capital zich steeds meer als een gewone, traditionele investeerder gedragen. De vergoedingstructuur bleef echter ongewijzigd.

De managers van GO Capital besloten gisteren het fonds te sluiten. De vier werken alweer aan een nieuw fonds. De managementvergoeding daarvan zal lager zijn, het vertrouwen van de gedupeerde beleggers moet weer worden teruggewonnen. Over de prestatievergoeding van 20 procent van de winst werd wijselijk gezwegen. Ook hier vertoont GO lemmingengedrag: zolang de rest niet omlaag gaat, doet GO dat ook niet.

Egbert Kalse

    • Egbert Kalse