Kabinet: bezuinigen niet nodig ondanks slechtere economie

Den Haag. Het kabinet ziet geen reden de begroting open te breken ondanks de snelle verslechtering van de economische situatie. Minister Bos (Financiën, PvdA) wees voorstellen van onder meer de VVD af om de belastingen te verlagen. Dat bleek gisteravond in een Kamerdebat over de gevolgen van de kredietcrisis voor de Nederlandse economie. Volgens Bos moet juist koste wat kost het geplande overheidsbeleid worden uitgevoerd. ”We hebben voor miljarden euro`s lastenverlichting voor bedrijven en burgers in 2009 in petto. Dat moeten we nu gaan doen.” Bezuinigen is volgens hem niet nodig. Hij voorspelde dat de inkomsten voor de overheid door de economische teruggang zullen dalen. Maar doordat de overheid de uitgaven op peil houdt, wordt de rol van de overheid groter. ”Op die manier zullen wij een stimuleringsbeleid voeren.” Een brief over de plannen wil het kabinet eind deze week of begin volgende week naar de Tweede Kamer sturen.