Japanse gooit met knokkels naar profs

Ze is verantwoordelijk voor een klein scheurtje in het mannenbolwerk dat honkbal heet. Ze is pas zestien jaar, 1.52 meter lang en weegt 52 kilo: de Japanse Eri Yoshida maakt als eerste vrouw haar debuut in het professionele honkbal in haar land. Maandag werd de scholiere met 32 andere honkballers, allen mannen, gekozen door een van de clubs (Kobe 9 Cruise) in een divisie die volgend jaar april van start gaat.

Die primeur heeft ze te danken aan een bijzondere kwaliteit. Ze gooit de bal op een aparte manier en daaraan heeft ze ook haar bijnaam te danken, tenminste, in de Verenigde Staten. Yoshida wordt daar de ‘knuckleball-girl’ genoemd, naar de wijze waarop de bal wordt vastgepakt voor een worp, met de knokkels. Als gevolg van het effect dat daarmee wordt bewerkstelligd is de door ‘knuckleballers’ gegooide bal voor slagmannen moeilijk te raken en dat maakt van Yoshida zo’n waardevolle speelster. Het is minstens zo moeilijk de bal zo te gooien en te vangen.

Die techniek heeft ze afgekeken van een specialist uit de VS, Tim Wakefield van de Boston Red Sox, uit de Amerikaanse Major League. Yoshida begon hem te imiteren nadat ze van haar vader een videoband had gekregen met acties van Wakefield. Nu wil hij haar graag een keer zien pitchen.