Hollands aandeel groter bij golftour

In het nieuwe golfseizoen komen liefst zes Nederlandse spelers op de Europese Tour uit, het hoogste niveau in het Europese circuit. Inder van Weerelt voegde zich gisteren bij het exclusieve gezelschap.

Na zes zenuwslopende ronden in het Spaanse Girona eindigde de 28-jarige golfer uit Amsterdam tijdens de finale van het kwalificatietoernooi op de gedeelde twintigste plaats. De eerste 32 verdienden de felbegeerde Tourkaart voor het komende jaar.

„Het was heel spannend”, liet Van Weerelt gisteravond weten in het NOS-radioprogramma Langs de Lijn. „Ik begon niet zo sterk, maar in de tweede helft van mijn ronde ging het gelukkig wel goed. Dit was mijn derde finale in het kwalificatietoernooi in drie jaar. Ik ben erg tevreden en blij dat het nu wel is gelukt. De promotie naar de Europese Tour betekent een enorme impuls voor mijn loopbaan.”

Robert-Jan Derksen, Maarten Lafeber, Joost Luiten, Taco Remkes en Wil Besseling zijn de andere Nederlanders die op de Europese Tour mogen uitkomen. De laatste twee spelers stelden vorige maand hun eerste Tourkaart veilig. Luiten, Remkes, Besseling en Van Weerelt zijn allen lid van Golf Team Holland, dat jonge, talentvolle golfers ondersteunt en adviseert aan het begin van hun professionele loopbaan.

„Mijn contract met Golf Team Holland loopt dit jaar af. Ik hoop dat we tot een nieuw akkoord kunnen komen. Dit succes zal daarbij wel helpen, denk ik.”

Van Weerelt, prof sinds 2004 en woonachtig in Zeist, sloot dinsdag de zesdaagse in Spanje prima af. Hij ging rond in 69 slagen, mede dankzij vier birdies en een eagle. Zijn beslissende ronde was vijf slagen beter dan de dag ervoor. De Nederlander eindigde op een score van 422 slagen. Daarmee bleef hij twee slagen onder het totaal van 424 dat nog net voldoende was voor de Tourkaart.

Rolf Muntz kon zijn aspiraties op de slotdag van de zogenoemde Qualifying School niet waarmaken. De 39-jarige speler had voor zijn zesde ronde 75 slagen nodig. Daarmee belandde hij op de 48ste plaats, met vijf slagen te veel voor kwalificatie. Muntz mag komend seizoen nog wel incidenteel in actie komen op de Europese Tour. (ANP)