'Het KCO is het beste orkest van de wereld'

Het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) is door het Britse blad The Gramophone uitgeroepen tot beste orkest ter wereld. Internationale muziekcritici plaatsten het orkest bovenaan een lijst van twintig beste orkesten ter wereld. De Berliner Philharmoniker staan op de tweede plaats, de Wiener Philharmoniker op de derde.

Een woordvoerder van het orkest, dat net terug is van een tournee naar China en Japan, toont zich „erg verheugd” en noemt de verkiezing de „kroon op ons werk en de samenwerking met chef-dirigent Mariss Jansons”.

In 2006 eindigde het KCO in het Franse blad Le Monde de la Musique op een lijst van beste Europese orkesten als tweede, met een punt verschil achter de Wiener die 86 punten kregen. De Berliner werden toen derde met 79 punten.

Jansons, sinds 2004 chef van het Concertgebouworkest, werd door het maandblad Music van de BBC, het grootste klassieke muziekmagazine ter wereld, in 2005 uitgeroepen tot „de grootste dirigent van onze tijd”.

De Nederlandse regering en het Amsterdamse stadsbestuur erkenden eerder dit jaar al de internationale topkwaliteit van het Concertgebouworkest. Ze verhoogden de subsidies fors om die kwaliteit te kunnen handhaven.

In The Gramophone eindigde het London Symphony Orchestra met chef-dirigent Valery Gergjev als vierde. Het Chicago Symphony Orchestra, dat nu wordt geleid door Bernard Haitink en Pierre Boulez staat op 5, gevolgd door het Symfonieorkest van de Beierse Omroep, ook geleid door Mariss Jansons.