Harry Potteruil op Texel

Harry Potteruil op Texel Texel. De vogel zat al vier dagen op het eiland. Beheerder voor Natuurmonumenten en „doorgewinterd amateurfotograaf” Eric Menkveld wist dat de sneeuwuil in het gebiedje Zeeburg zat, een ganzenreservaat bij de Schorren. „Het was mooi weer. Ik was een zandweggetje ingelopen en wachtte tot ze zou opvliegen. Toen liepen er mensen achter haar langs, waardoor ze schrok en wegvloog. Recht mijn kant op.” Menkveld stond met zijn camera klaar. „Ze kijkt links, ze kijkt rechts, geen gezicht. En dan kijkt ze mij even aan. En op dat moment maak ik het plaatje.” Een sneeuwuil op Texel bijzonder. De vogel is volgens Menkveld nog maar tien keer in Nederland gezien. Waarschijnlijk komt deze sneeuwuil uit Noord-Scandinavië, waar de dichtstbijzijnde broedplek is. „Als daar geen voedsel meer is, gaan ze zoeken. Deze is misschien verdwaald.” In Scandinavië eten sneeuwuilen lemmingen. Bij gebrek aan die knaagdiertjes op Texel eten ze daar Noorse woelmuizen, ratten en konijnen, weet Menkveld. Het exemplaar op de foto heeft een spanwijdte van ongeveer anderhalve meter. Het is een jong vrouwtje, weet Menkveld. „Dat zie je aan de vele streepjes. Jonge vrouwtjes hebben véél streepjes en mannetjes bijna niet.” Hedwig, de witte vrouwelijke sneeuwuil van Harry Potter, wordt gespeeld door mannetjesuilen. Foto Eric Menkveld Menkveld, Eric

De vogel zat al vier dagen op het eiland. Beheerder voor Natuurmonumenten en „doorgewinterd amateurfotograaf” Eric Menkveld wist dat de sneeuwuil in het gebiedje Zeeburg zat, een ganzenreservaat bij de Schorren. „Het was mooi weer. Ik was een zandweggetje ingelopen en wachtte tot ze zou opvliegen. Toen liepen er mensen achter haar langs, waardoor ze schrok en wegvloog. Recht mijn kant op.”

Menkveld stond met zijn camera klaar. „Ze kijkt links, ze kijkt rechts, geen gezicht. En dan kijkt ze mij even aan. En op dat moment maak ik het plaatje.”

Een sneeuwuil op Texel bijzonder. De vogel is volgens Menkveld nog maar tien keer in Nederland gezien.

Waarschijnlijk komt deze sneeuwuil uit Noord-Scandinavië, waar de dichtstbijzijnde broedplek is. „Als daar geen voedsel meer is, gaan ze zoeken. Deze is misschien verdwaald.” In Scandinavië eten sneeuwuilen lemmingen. Bij gebrek aan die knaagdiertjes op Texel eten ze daar Noorse woelmuizen, ratten en konijnen, weet Menkveld.

Het exemplaar op de foto heeft een spanwijdte van ongeveer anderhalve meter. Het is een jong vrouwtje, weet Menkveld. „Dat zie je aan de vele streepjes. Jonge vrouwtjes hebben véél streepjes en mannetjes bijna niet.”

Hedwig, de witte vrouwelijke sneeuwuil van Harry Potter, wordt gespeeld door mannetjesuilen.