Franse oud-premier vervolgd om laster

De laatste Franse ex-premier, Dominique de Villepin, moet terechtstaan voor medeplichtigheid aan lasterlijke aangifte tegen onder anderen de huidige president, Nicolas Sarkozy. Dat hebben de onderzoeksrechters die de voorbereidende instructie leidden, bepaald. De zaak dient waarschijnlijk eind volgend jaar.

Villepin, die vijf jaar celstraf kan krijgen, noemde de rechtszaak gisteravond „ongerechtvaardigd”. Hij suggereerde dat het gaat om een politiek proces waarin „de feitelijke en gerechtelijke waarheid verdraaid [is] ten gunste van één partij die op dit moment tegelijk president van de Republiek is.”

Villepin en Sarkozy waren collega’s en rivalen in de regeringen onder Sarkozy’s voorganger, president Chirac. Sarkozy deed aangifte toen bleek dat zijn naam voorkwam op vervalste lijsten van zwartgeldrekeningen, die in 2004 aan een rechter werden toegespeeld.

In het onderzoek naar de vervalsingen, de zogeheten affaire-Clearstream, doken allerlei vertrouwelingen van Villepin op. Onder hen is ex-topbestuurder Gergorin van het Frans-Duitse vliegtuigconcern EADS, een van de vier betrokkenen die nu met Villepin terecht moeten staan.

Villepin heeft een rol in de machinaties altijd ontkend. Hij heeft zich tot nu toe ook niet beroepen op zijn toenmalige status als minister (van Buitenlandse Zaken). Als hij dat doet, kan hij niet voor een gewone rechtbank verschijnen. Chirac heeft zich wel beroepen op zijn functie om zich aan het onderzoek te onttrekken.