Film van de dag

Visueel geweld door weelderige, overdadige kostuums en decors in Marie Antoinette (Sofia Coppola, 2006, VS). Johnson, Leigh

Marie Antoinette. Omdat Sofia Coppola een arthousehit had met Lost in Translation waren de verwachtingen hoog gespannen voor haar derde film, Marie Antoinette. Maar helaas. Haar film over de met Louis XVI getrouwde Oostenrijkse prinses die de Franse revolutie niet overleefde werd op het in Cannes met veel boegeroep onthaald. Een beetje te begrijpen is dit wel. De film verzuipt bijna in zijn overdaad. De kostuums en decors zijn weelderig en de vertrekken van Versailles – waar scènes werden opgenomen – trekken schreeuwerig de aandacht. Maar toch: zo rijk versierd was het nu eenmaal in die tijd. De stelling van Coppola sneeuwt door dit visuele geweld een beetje onder: Marie Antoinette was een giechelig meisje dat liever de liefde dan politiek bedrijft. Een echte puber dus, niet veel anders dan nu. (Sofia Coppola, 2006, VS),Canvas, 20.40-22.40u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg