De landschapsadviseur

Katja van Nus (38)

Studie: kunstgeschiedenis, Universiteit Utrecht (1988-1994)Werk: communicatieadviseur bij NSWoon-werk: 15 minuten fietsenSport: nu alleen dans en fitness wegens zwangerschap, anders ook hardlopen Brutomaandsalaris: 3.700 euro

Hoe komt een kunsthistoricus bij de NS terecht?

„Ik was collectiebeheerder bij een klein museum in Utrecht, Volksmuseum Wijk C. Dat was destijds niet zo’n professionele organisatie en ik heb ontslag genomen. Daarna heb ik enkele maanden rondgekeken. Ik wilde fotocollecties beheren, maar begon me voor communicatie te interesseren. Ik heb toen een avondopleiding gedaan en me bij een uitzendbureau ingeschreven. Het maakte me even niet uit wat voor werk ik ging doen. Er was een administratief baantje bij NS waar ik direct terecht kon. Daar ben ik gebleven en ben ik nu communicatieadviseur.’’

Mist u de kunstgeschiedenis?

„Nee, ik doe er niets mee in mijn huidige werk en dat vind ik niet erg. Ik bezoek in mijn vrije tijd tentoonstellingen en in Italië loop ik kerken plat, maar dat vind ik wel genoeg. Misschien dat ik ooit nog weer iets met kunstgeschiedenis wil doen, maar dan niet meer collectiebeheer, maar meer richting educatie. Ik maak bij de NS wel gebruik van vaardigheden uit mijn studie, zo heb ik geleerd goed te schrijven. Ik doe onder andere tekstredactie en schrijf nieuwsbrieven. Daarnaast begeleid ik de communicatie bij een groot intern P&O-project. Behalve kunst en cultuur vind ik milieu en maatschappelijke betrokkenheid erg belangrijk en dat komt bij NS terug. Ik zou bijvoorbeeld nooit voor Shell gaan werken, dat ligt mij niet.’’

U hebt een dochter en bent zwanger. Hoe beïnvloedt dat uw werk?

„Ik heb nu een fulltime contract, maar met inzet van vakantiedagen werk ik nu vier dagen per week. Dat wil ik zo blijven doen, want ik wil betrokken blijven bij mijn werk. Als je er minder dan vier dagen per week bent, dan mis je soms toch iets. Maar het is lastig in te schatten. Mijn dochter is heel lief en makkelijk, maar ik weet niet hoe dat bij de volgende zal gaan.’’

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk