De communicatieadviseur

Marcel van Ool (38)

Studie: kunstgeschiedenis Universiteit Utrecht (1989-1995)Werk: adviseur landschap en cultuurhistorie bij StaatsbosbheerWoon-werk: 20 minuten met de treinSport: yoga, elke dag een half uurBrutomaandsalaris: 3.940 euro

Hoe komt een kunsthistoricus bij Staatsbosbeheer terecht?

„Ik ben afgestudeerd op een heel specifiek onderdeel, een roman van J.K. Huysmans, À rebours, over extreme decadentie. Ik was van dat kleine wereldje eigenlijk helemaal misselijk geworden en ook van het binnenzitten. Toen leerde ik het werk van Andy Goldsworthy kennen, die maakt land art. Ik vond het fascinerend en hij is een grote naam in de kunstwereld. Ik wilde hem naar Nederland halen, maar dan heb je natuurlijk ook landschap nodig. In 1999 zou Staatsbosbeheer het honderdjarig jubileum vieren. Ik dacht die willen vast wel zo’n grote naam binnenhalen. Andy wilde het ook. Het bleek zo geslaagd dat ik mocht blijven bij Staatsbosbeheer.’’

Wat vindt u zo mooi aan zijn werk?

„Het is bloedstollend mooi. Hij wil de natuur echt begrijpen om er mee te werken. Hij maakt bijvoorbeeld foto’s van hele fragiele constructies van ijspegels of blaadjes. Daarvoor moet je heel goed de draag- en trekkracht van zo’n blaadje kennen. Ik vind dat fascinerend.’’

Wat doet u nu dat project is afgelopen?

„Voor een groot deel doe ik onderzoek, bijvoorbeeld naar hoe Van Ruisdael, Van Gogh of Mondriaan naar het Nederlandse landschap keken. Ik kom nog regelmatig in bibliotheken en archieven. Ik maak elke dag gebruik van wat ik in mijn studie leerde. Ik heb fantastische hoorcolleges gehad, waaruit ik nog put als ik presentaties houd. Verder heb ik onlangs een boek geschreven, Het verlangen naar buiten, over hoe Nederlanders de natuur zijn gaan ontdekken voor hun plezier. Verder doe ik ook ambtelijk werk, zoals het geven van advies op het gebied van landschap en cultuurhistorie. Volgens mij heb ik de beste baan van Nederland. Ik ben constant bezig op het snijvlak van cultuur en natuur. Het grappige is ook dat die baan nog niet bestond, ik heb hem zelf gecreëerd.’’

    • Leendert van der Valk