Darmflora is half jaar na antibioticakuur niet volledig hersteld

Rotterdam. De menselijke darmflora is een half jaar na een antibioticakuur nog niet helemaal hersteld. Dat blijkt uit de uitgebreidste studie ooit naar de diversiteit van de menselijke darmflora. Het onderzoek, door Stanford University (VS), verscheen online in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Biology.

De onderzoekers gebruikten een nieuwe techniek om darmbacteriën aan de hand van hun genetisch materiaal te herkennen. Voor veruit de meeste van die soorten is genetisch onderzoek de enige manier om ze te bestuderen, omdat ze niet te kweken zijn. Door snellere technieken om die gencodes te bepalen (sequencing) wordt het mogelijk om meer soorten te vinden, om de darmflora van verschillende personen te vergelijken en om het verloop door de tijd te volgen.

Drie vrijwilligers leverden hun ontlasting in, rond een kuur met het antibioticum ciprofloxacine. Daarvan kregen zij geen klachten. Dat was opvallend, omdat 30 procent van de darmbacteriën wel reageerde op het medicijn. Blijkbaar zijn lang niet alle soorten altijd nodig voor de normale darmfunctie. Een maand na de behandeling was de flora bijna helemaal hersteld, maar enkele minder gangbare soorten keerden ook na een half jaar niet terug. Het is niet duidelijk of dat gevolgen heeft voor patiënten, schrijven de onderzoekers.