Boycot persbureaus cricketduels Australië om harde mediaeisen

Rotterdam. De internationale persbureaus Reuters, AP en AFP zullen niet langer cricketwedstrijden in Australië verslaan. Dat meldt het Brits mediavakblad Press Gazette. Reden is de ”onacceptabele” accreditatieregels waaraan de journalisten van de bureaus moeten voldoen. Zo wil de Australische cricketbond tijdslimieten opleggen voor websites waaraan de drie bureaus kopij leveren. De bond wilde bovendien zeggenschap over aan welke websites en tijdschriften de persbureaus kopij leveren. ”Deze beslissing brengt onze zorgt ervoor dat ons vermogen onafhankelijk en objectief verslag te doen, in gevaar komt. En de fans zullen hier de dupe van zijn”, zo zegt hoofdredacteur Christoph Pleitgen van Reuters. AP, AFP en Reuters leveren tekst, foto`s en video`s aan vrijwel alle media in de wereld. Als de boycot doorzet, zal er geen verslag worden gedaan van de testmatch tussen Australië en Nieuw Zeeland, eind deze maand. De Australische cricketbond zegt inmiddels met ”99,9 procent van de media die cricket in Australië verslaan” een akkoord te hebben gesloten. ”Die kunnen de informatie distribueren aan de rest van de wereld, zodat geen enkele cricketfan het nieuws hoeft te missen als de persbureaus geen verslag doen”, zo zei een woordvoerder van de cricketbond.