Asbakken terug, of toch niet

Er begint een harde strijd te ontstaan tussen minister Klink (Volksgezondheidszorg, CDA) en de Nederlandse horeca. Inmiddels wordt een rechtszaak voorbereid. Afgelopen maandag zetten kroegbazen in de binnenstad van Den Bosch asbakken massaal weer op tafel. Gisteren werden zeven van hen beboet.

Café In ’t Root Scharlaken kreeg een boete van 300 euro. Eigenaar Hans van Bladel: „Er werd gevraagd of ik bezwaar wil indienen. Dat wil ik. Mijn zaak is 36 vierkante meter. Ik moet roken toestaan. Anders ga ik failliet. Ik denk dat de minister dat wil.”

Om het groeiende verzet tegen het rookverbod de kop in te drukken, kondigde Klink in een brief aan de Tweede Kamer harde maatregelen aan. Hij wil naast de boetes van de Voedsel- en Warenautoriteit gebruikmaken van de Wet economische delicten. Deze wet maakt het mogelijk cafés te sluiten of boetes op te leggen die kunnen oplopen tot 16.000 euro.

Branchevereniging Koninklijk Horeca Nederland brak een gesprek met Klink over de gevolgen van het rookverbod gisteren af. Zij vindt dat de minister kleine ondernemers in de kou laat staan. De vereniging wil dat de minister gedupeerde ondernemers compenseert en de roker zélf gaat bestraffen. Directeur L. van Grinten waarschuwt dat 1.500 tot 3.000 ondernemers door het rookverbod failliet dreigen te gaan.

In café In ’t Root Scharlaken mag vanaf vandaag niet meer gerookt worden. „Een tweede boete kan ik niet riskeren. Dan moet de zaak dicht en heb ik niks meer”, legt Van Bladel uit. Er liggen briefjes op tafel waarin hij de gasten uitlegt waarom hij de asbakken weer heeft weggehaald. Twee straten verderop in Taveerne ’t Pantoffeltje blijven de asbakken, ondanks een boete, gewoon staan. Hoewel de Bossche kroegbazen erg zijn geschrokken, mogen klanten in de meeste cafés nog steeds roken. „We zetten onze actie door”, zegt Raymond van der Werff van Stadscafé D’n Burger.

De stichting Red de Kleine Horeca-ondernemer, waarbij 1.100 kroegen zijn aangesloten, bereidt een bodemprocedure tegen de Staat voor.

Zes vragen over het rookverbod op nrc.nl/rookverbod