4 Teksten invoeren

Deze weblog gaat vooral over eten Woordwolken www.wordle.net

Woordwolken

www.wordle.net

In steeds meer weblogs of favorietenverzamelingen zie je een verzameling tags die aangeven wat de meest prominente onderwerpen zijn. Hoe vaker een bepaalde tag voorkomt, hoe groter het lettertype. Met Wordle maak je ‘woordwolken’ van complete teksten. Woorden die vaker voorkomen in de brontekst en dus belangrijker zijn, zie je groter in de wolk. Je kunt (ook voor het Nederlands) algemene, inhoudsloze woorden of cijfers uitsluiten, maar ook na afloop nog bepaalde termen uit de lay-out verwijderen. De woordwolk wordt echt mooi als je je eigen kleuren en lettertypes kiest. Je kunt de resultaten vrijelijk gebruiken (als je maar linkt naar Wordle), downloaden of mailen naar je vrienden. Uiteraard is er een gallery. Zoek bijvoorbeeld op Obama en bekijk de clouds van zijn speeches. In de nieuwsrubriek lees je over interessante toepassingen. (CJ)

Met bijdragen van Amanda Bulthuis, Carola Janssen, Juliette Vasterman en Irene de Vette