Yahoo zet topman opzij

Hij was nog maar anderhalf jaar directeur van Yahoo. En nu houdt Jerry Yang (40) er alweer mee op. Vriend en vijand zijn het erover eens dat medeoprichter Yang niet de meest succesvolle bestuursvoorzitter was.

Eerst waren er de mislukte gesprekken met Microsoft. Yang wees het ongevraagde overnamebod – van tientallen miljarden – begin dit jaar af, om vervolgens toch met het bedrijf te gaan onderhandelen. Omdat Yang overvroeg, trok Microsoft zich in mei terug.

Vervolgens probeerde Yahoo aan extra geld te komen door een overeenkomst met Google. Dat bedrijf zou advertenties plaatsen naast zoekresultaten van Yahoo, maar de kartelautoriteiten maakten bezwaar en Google trok zich deze maand terug.

Van de reorganisaties die Yang doorvoerde wordt tenslotte het nut in twijfel getrokken. Onder zijn bestuur daalden de aandelenkoersen dramatisch.

Yang liet gisteren weten terug te keren naar zijn oude functie, ‘chef Yahoo’, een strategische functie. Kanshebbers om Yang op te volgen zijn onder meer president-commissaris Susan Decker van Yahoo en Jonathan Miller, voormalig topman van AOL.

Gefluisterd wordt dat Yangs vertrek de weg vrijmaakt voor – alsnog – overname door Microsoft, waarvan topman Steve Ballmer had geklaagd dat Yang niet werkelijk geïnteresseerd was in de overname.