Voorkom lacherigheid

Robin Smits kreeg seksuele voorlichting aan de hand van piepschuimen piemels.

Dat heeft gewerkt, zegt ze. Dus maak er desnoods een echt vak van.

Mijn seksuele voorlichting was een spektakel. De lerares kwam met een grote kartonnen doos binnen. Allemaal hielden we onze adem in. Dit was de les waar we naar hadden uitgekeken. Het stond dikgedrukt in onze studieplanners: seksuele voorlichting.

Uit de kartonnen doos haalde ze buitenproportioneel grote piepschuimen piemels en een bak overjarige condooms. Ze deed voor hoe je een condoom aanbrengt, en de piepschuimen piemels en condooms werden uitgedeeld.

„Nu jullie”, zei ze.

Ik rolde het condoom om en ging verder met groetjes schrijven in de agenda van mijn buurvrouw.

Dit was mijn seksuele voorlichting. Nee, ik jok. Ik was al eens eerder voorgelicht door mijn ouders. Maar dit nadat ik tijdens een etentje in een Chinees restaurant vroeg waarom sommige schapen een gekleurde vlek op hun rug hebben. Mijn vader gaf me toen een soort van seksuele voorlichting aan de hand van schapen.

Dus ik wist hoe je een condoom aanbracht en hoe schapen zich voortplanten.

Ik lijk de laatste generatie te zijn geweest die is voorgelicht. Seksuele voorlichting is dus nog steeds geen overbodige luxe, en als die voorlichting al gegeven wordt, mag er, Rouvoet en Hilkens indachtig, wat meer aandacht worden besteed aan wat er nu speelt bij jongeren.

Ten eerste: voorkom lacherigheid door leerlingen privacy te geven met behulp van nieuwe technologie. Laat ze individueel een programma volgen met een selectie van goede websites.

Bij een klassikaal programma: laat geen bekende docent de les geven; op iedere school zit wel een leraar die als ‘viezerik’ wordt gezien omdat hij meisjes 20 centimeter lager aankijkt dan normaal. Haal er bijvoorbeeld een Spunk-type bij. Een jong en vreselijk hip persoon waar kinderen naar willen luisteren.

En speel in op wat er nu leeft in de media. Maak duidelijk dat er voordat je seks gaat hebben nog veel meer gebeurt: verliefd worden, flirten. Leg uit dat dat de normale gang van zaken is: seks voor een Breezer is niet oké.

Hou rekening met cultuurverschillen. Maak bijvoorbeeld jongens duidelijk dat er geen onderscheid is tussen meisjes met wie je naar bed gaat en meisjes met wie je later trouwt.

En vooral: hou het niet bij één keer; laat seksuele voorlichting geen dikgedrukt agendapunt zijn waar iedereen wekenlang naar uitkijkt. Herhaal het en de lacherigheid verdwijnt. Laat het desnoods een vak op zichzelf zijn.

Of haal de kartonnen doos van zolder, want ondanks piepschuimen piemels en seksuele voorlichting in een Chinees restaurant is het toch allemaal goed gekomen met mij.

Robin Smits (21) is studente Media en Informatie Management

    • Robin Smits