Vissers vissen zélf het IJsselmeer leeg

„Wij vissers roepen al jaren dat het uit de hand loopt” was te te lezen in het artikel over aalscholvers in nrc.next van 13 november. De schrijver van dit stuk laat zich wel heel makkelijk voor het karretje van de visser spannen en gaat daardoor voorbij aan de echte oorzaak van de problemen op het IJsselmeer.

Niet de aalscholver is verantwoordelijk voor het afnemen van de visstand, maar de visserijsector zelf. Jarenlange overbevissing op de aal en snoekbaars heeft de visstand geen goed gedaan. Deze grote vissen zijn daardoor flink in aantal afgenomen, waardoor de kleine, commercieel oninteressante visjes in aantal toenemen. De aalscholver eet deze kleine visjes en daarmee heeft de visserijsector, onbedoeld, de beschermde aalscholvers een handje geholpen.

Marieke Dijksman

Vogelbescherming Nederland

Zeist

    • Marieke Dijksman Vogelbescherming Nederland Zeist