Verhagen en Obama

„Als we willen dat de Verenigde Staten samen met ons die problemen aanpakken, dan zul je natuurlijk je ook niet kunnen verschuilen achter de rug van president Obama”, aldus minister Verhagen de dag na de Amerikaanse verkiezingen op BNR-nieuwsradio. De mythe van samenwerking heeft niet lang standgehouden, want vorige week maakte Verhagen bekend dat Nederland zeker niet meer militairen naar Afghanistan zal sturen en dat het verblijf van Nederlandse militairen daar niet verlengd zal worden.

Als de rest van de NAVO ook zo reageert, is de regering-Obama gedoemd te falen, zowel in het Midden-Oosten als in Afghanistan. Dit is betreurenswaardig. Als wij de steun van Obama willen op het gebied van, bijvoorbeeld, klimaatverandering, dan zullen wij hem ook moeten helpen met de problemen die voor de Amerikaanse bevolking belangrijk zijn.

Piet Hein Wokke

Groningen

    • Piet Hein Wokke Groningen