Verdachten vrij door fouten OM

Door fouten van het Openbaar Ministerie (OM) gaan de verdachten in een grote hypotheekfraudezaak in Rotterdam vrijuit. Het OM heeft minimaal tweehonderd gesprekken tussen vier verdachten en hun advocaten niet vernietigd. Er is sprake van grootschalige, systematische inbreuk op het verschoningsrecht van geheimhouders, zo oordeelde de rechtbank in Amsterdam gisteren. De rechters verklaarden het OM niet-ontvankelijk en liet de verdachten gaan. Dit gebeurde ook al bij eerdere zaken, waaronder die tegen de Hells Angels. Twee weken geleden gaf de toenmalige officier van justitie al toe dat ze een groepje agenten opdracht had gegeven alle bewaarde telefoontjes uit te werken. „Het is in strijd met de wet. Het tast het vertrouwen in de opsporing en vervolging aan”, aldus de rechters. (ANP)