Uruguayaanse bond staakt voetbal na rel

De Uruguayaanse voetbalcompetitie is gisteren voor onbepaalde tijd stilgelegd. Het besluit volgt op gewelddadigheden door supporters bij de wedstrijd tussen Danubio en Nacional van afgelopen weekeinde. Dat maakte de Uruguayaanse voetbalbond bekend.

De misdragingen vonden plaats na de 1-0 zege van Danubio, dat daardoor koploper werd in Uruguay. Supporters van Nacional braken na het laatste fluitsignaal door de hekken. Ook woedende aanhangers van Danubio betraden het veld. Zo’n driehonderd fans van de rivaliserende clubs gingen elkaar te lijf met onder meer ijzeren staven en de cornervlaggen, totdat de politie tussenbeide kwam.

„De wedstrijden van komend weekeinde zijn als preventieve maatregel van de agenda gehaald”, zei bondsvoorzitter Jose Luis Corbo. „We zullen de situatie bespreken. Tot wanneer de competitie stil ligt, kan ik nu nog niet zeggen.” Voorzitter Arturo del Campo van Danubio zei het eens te zijn met de beslissing van de voetbalbond. „Ik denk dat we nu eerst eens oplossingen moeten vinden voor dit probleem.”

De Uruguayaanse voetbalcompetitie werd in 2006 ook al eens onderbroken nadat een supporter van Cerro in het bijzijn van zijn gezin was vermoord door fans van Penarol. Uruguay werd in 1930 en 1950 wereldkampioen, maar heeft de status als voetbalgrootmacht niet kunnen vasthouden. Het nationale voetbal lijdt onder economische en maatschappelijke problemen. Ook zijn de stadions klein en verouderd.

In Argentinië zijn gisteren meer dan honderd supporters van voetbalclub River Plate aangehouden nadat zij een stadsbus hadden gekaapt. De fans dwongen de chauffeur sneller te gaan rijden om op tijd te komen bij de aftrap van de competitiewedstrijd van hun ploeg tegen Independiente. Eerder hadden de supporters twee winkels beroofd in het centrum van Buenos Aires. Van de ruim honderd gearresteerde aanhangers van River Plate, onder wie zich 25 minderjarigen bevonden, zaten er gisteren nog zestig vast.

De misdragingen van de supporters van River Plate zijn de tweede kaping door Argentijnse fans in korte tijd. Vorige week namen supporters van Chacarita bezit van twee bussen, bedreigden de chauffeurs met messen en beroofden passagiers. De fans wilden op tijd komen voor het duel tegen Talleres, in een buitenwijk van Buenos Aires. De politie arresteerde 66 supporters. (Reuters, AP)