Televisie Voorkeur

Wat voor de één afval is, is voor de ander baar geld. In de reportage Das Geld liegt auf der Strasse vertellen vier Duitsers, afkomstig uit diverse hoeken van de samenleving en verkerend in zeer verschillende omstandigheden hoe zij lege flessen verzamelen om via het statiegeld een inkomen bij elkaar te sprokkelen. 37°, ZDF 22.15-22.45u. Plastic afval in de kanalen .foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==,Suriname,21 mei 2005 Mentzel, Vincent

actualiteiten

EénVandaag. Niels Kooistra overleed aan de gevolgen van een steekpartij waardoor hij grotendeels verlamd raakte. Een slachtoffer van zinloos geweld. In het ziekenhuis overleefde hij alleen omdat hij aan een machine lag. Omdat er geen uitzicht op herstel was is de machine uitgezet. Het OM zegt nu: moord. Maar is het dat? Verder een verslag over vier gedupeerde spaarders die naar IJsland reisden om te onderzoeken wat er is gebeurd met het geld van de 469 spaarders die meer dan 100.000 euro op hun Icesave-rekening hadden staan en aandacht voor het grote tekort aan begeleiders op het leerlingenvervoer voor kinderen met een handicap. Daardoor moeten kinderen noodgedwongen thuis zitten en kunnen ze niet naar school. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Deskundigen buigen zich over de foto’s die het Noord-Koreaanse staatspersbureau vrijgaf van Kim Jong II na geruchten over zijn gezondheid. Ook aandacht voor de bewoners van de Rotterdamse volkswijk Tuindorp Vreewijk, die ruim 6.000 woningen zelf via een corporatie willen opkopen, omdat ze vrezen dat de bestaande woningcorporatie ComWonen de hele wijk wil slopen. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/Den Haag Vandaag. Reportage over de toenemende ontduiking van het rookverbod en de maatregelen daartegen. Ook aandacht voor de debatten in de Tweede Kamer over de kredietcrisis en het ontslag van minister Vogelaar. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Mercedes Stalenhoef vertelt over haar documentaire Carmen meets Borat , over een dorp in Roemenië waar op een dag de filmploeg van Sacha Baron Cohen, alias Borat, neerstreek. Geert Mak en eindredacteur Roel van Broekhoven praten over het tweede deel van de VPRO-serie In Europa. Ned.3, 19.30-20.20u.

Het elfde uur. Minister Rouvoet licht zijn gezinsnota toe en vertelt over zijn motivatie. Ambulancechauffeur Kees Veldboer vertelt over zijn stichting Ambulance Wens die wensen van terminaal zieke patiënten, zoals nog één keer de Rotterdamse havens zien, vervult. Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. Esther Neumann vertrok met haar kind uit Amerika naar Nederland en werd door de Amerikaanse vader aangeklaagd als kindontvoerder. Dit bleek juist volgens de wet en sindsdien verblijft het kind bij de vader in Amerika. Volgende week een debat hierover in de Tweede Kamer. Ned.1, 23.05-0.00u.

documentaire

International terrorism since 1945. Aflevering van de BBC-serie over naoorlogse Europese terreurgroepen gaat vanavond over de EOKA (Etnikhi Organosis Kyprion Agoniston – Nationale Organisatie van Griekse Strijders), een Grieks-Cypriotische nationalistische groepering die tussen 1955 en 1959 streed tegen de Britse troepen en voor aansluiting met Griekenland. Een tweede, gelijknamige organisatie vocht in het begin van de jaren ’70 tegen de wettelijk verkozen president Makarios III. Een mislukte staatsgreep van de EOKA leidde in 1974 tot de Turkse invasie van Cyprus. Canvas, 21.40-22.05u.

Holland Doc: De vijfde bruid. Documentaire waarin Rogier Timmermans het bijzondere leven van zijn tante Petra onderzoekt. Zij is de vijfde bruid van kunstschilder Anton Heyboer. Herhaling van 10-4-2008. Ned.2, 23.20u-0.25u.

Informatief

Bosch, Beuk & Haan. Op zoek naar verdwenen dorpen op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland. In de afgelopen eeuwen zijn maar liefst 117 dorpen verdwenen in Zeeland. Verder een bezoek aan een mosselkwekerij op Neeltje Jans. De bijbehorende witte wijn komt bij een van de grootste wijngaarden van Nederland vandaan, in Dreischor. Ook aandacht voor de tureluur, het symbool van het natuurontwikkelingsplan voor de Oosterschelde. Ned.2, 19.50-20.25u.

Puberruil Xtra. Nieuwe reeks. In afl. 2 ruilt de 16-jarige Petra uit Dokkum voor vijf dagen met de even oude Judy uit Kenia. Ned.3, 20.30-21.00u.

Missers. Serie over medische fouten. Bij Hennie Posthuma (49) zou onder narcose een wratje en een poliep in haar vagina door de gynaecoloog worden verwijderd: een routine-ingreep. Het wratje wordt weggebrand met een apparaat dat vonkjes afgeeft. Na ontsmetting met alcohol begint de gynaecoloog meteen. Al vrij snel is er een vlam en breekt er paniek uit. Hennies schaamstreek loopt eerste- en tweedegraads brandwonden op. Ze heeft maanden nodig om te herstellen van de brandwonden, en heeft last met lopen, zitten, vrijen en plassen. Het ziekenhuis biedt een bloemetje en een waardebon, maar blijft procederen tegen de conclusie ‘verwijtbaar handelen’ en de rechtszaak is na zeven jaar nog niet afgesloten. Ned.1, 21.10-21.45u.

amusement

Herberg De Verandering. Knagende vragen waarover publicist, illustrator en prediker Willem de Vink drie dagen lang mag nadenken in een herberg in het dorpje Le Reposoir aan het eind van een klein Frans Alpendal, aangemoedigd door gastheer Andries Knevel. Stilte, gebed, gesprek en een buitenactiviteit. Ned.2, 22.55-23.20u.

film

Cinemania. Thema: Het einde. Wat is een goede eindscène, wat werkt en wat niet? Laatste seizoensaflevering met o.a. de regisseurs Martin Koolhoven en Jean van der Velde, de actrice Halina Reijn en scenarioschrijfster Olivia Stewart. Ned.3, 0.05-0.35.