Tanker S-Arabië gekaapt

Piraten hebben gisteren voor de kust van Somalië een Saoedische mammoettanker gekaapt met omgerekend twee miljoen vaten olie aan boord, meer dan een kwart van de dagproductie van Saoedi-Arabië, ’s werelds grootste olieproducent. Het is verreweg de grootste buit van piraten in de regio tot nu toe.

De piraten overmeesterden de 330 meter lange Sirius Star op 450 zeemijl (830 kilometer) uit de kust. De piraten dirigeerden de tanker vanochtend naar de Somalische kustplaats Eyl, een uitvalsbasis voor zeerovers.

De waarde van de olie aan boord wordt geschat op 78 miljoen euro, maar de piraten is het waarschijnlijk te doen om het potentiële losgeld voor de vijfentwintig opvarenden. Een gekaapt schip kan meer dan een miljoen euro opleveren. Aan boord zijn Kroaten, Polen, Saoediërs, Filippijnen en Britten. Over eisen was vanochtend niets bekend.

De piraterij bij Somalië is dit jaar explosief toegenomen. Piraten houden nu twaalf schepen met in totaal ruim 250 bemanningsleden vast. Het Oekraïense schip Faina, met 33 militaire tanks aan boord, wordt al sinds eind september vastgehouden.

De NAVO en de EU hebben oorlogsschepen gezonden om de piraten te bestrijden. De Britse marine doodde vorige week twee piraten. (Reuters, AP)

Piratennest: pagina 5