Seks op strand gaat Dubai te ver

Dubai groeit zo snel dat nog maar 20 procent van de bevolking autochtoon is. De oorspronkelijke bevolking vreest dat de buitenlanders hun cultuur verdrukken.

Aziatische arbeiders en een vrouw op het strand in Dubai. Foto AFP Asian workers glance at a woman sunbathing on a beach, during their afternoon break at Dubai's Jumeirah beach, 23 June 2007. After some Asian emigrants, forced with celibacy, glance with insistance at beautiful women in bikinis, police force in the booming Gulf emirate is tracking anything that resembles Voyeurism. AFP PHOTO/KARIM SAHIB AFP

Met parelwitte stranden, kunstmatige palmeilanden in de Golf en luxe warenhuizen presenteert Dubai zich graag als de ultieme toeristische bestemming. Maar wie er zijn vakantieliefde tegenkomt, doet er verstandig aan om niet dronken op het strand de liefde te gaan bedrijven.

Vandaag dient het hoger beroep van een Brits duo dat in juli werd betrapt op gescharrel op een van de stranden van Dubai. Na een internationaal mediacircus werden Michelle Palmer (36), een expat, en Vince Acors (34), een toerist, tot drie maanden cel veroordeeld.

De rechtszaak legt diverse problemen bloot in het snel groeiende Dubai, onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten. Gelokt door Dubais imago van ‘booming’ wonderstad zijn honderdduizenden buitenlanders de afgelopen jaren naar het kleine emiraat gekomen. Zoveel, dat nog maar 20 procent van de bevolking van 1,4 miljoen mensen autochtoon is. Die eisen nu dat de nieuwkomers zich aanpassen aan lokale culturele waarden.

„Wij zijn open en tolerant, maar Dubai is geen plek voor gescharrel op het strand”, zegt Abdel-Khaleq Abdullah, een hoogleraar politieke wetenschappen aan de Emirates University. „We hebben hier sociale, morele en culturele waarden die dienen te worden nageleefd.”

Volgens Abdullah ontstaat er een kloof tussen de oorspronkelijke bewoners van Dubai en de vele nieuwkomers. De komst van Britse expats, Russische toeristen en gastarbeiders uit Aziatische landen heeft de demografie van Dubai in dertig jaar volledig op haar kop gezet. „Onze demografische cijfers zijn niet gezond, ze zijn zelfs angstaanjagend. Stelt u zich voor dat autochtone Nederlanders nog maar 20 procent van de bevolking uitmaken. Veel oorspronkelijke bewoners zijn bang dat deze mensen willen blijven en zelfs paspoorten willen hebben.”

Het strandseksschandaal is op verschillende manieren verbonden met het beleid van Dubai om toeristen en hoogopgeleid personeel vanuit de hele wereld naar het emiraat te lokken.

Palmer en Acors ontmoetten elkaar tijdens een van de vrijdagmiddagse champagnefeesten in een internationaal strandhotel in Dubai. In het islamitische land is drankgebruik sterk aan banden gelegd. Maar voor toeristenhotels worden uitzonderingen gemaakt. Seks buiten het huwelijk is ook verboden, maar westerse toeristen hoeven geen trouwbewijs te overleggen om een kamer te krijgen.

Palmer, een van de circa honderdduizend Britse expats, en Acors, die in Dubai op vakantie was, belandden na de nodige glazen champagne op het strand. Gadegeslagen door een familie van Emirati’s probeerden ze de liefde te bedrijven. De politie werd gebeld en het tweetal gearresteerd. Hun celstraf van drie maanden kregen ze wegens ‘relaties buiten het huwelijk’. Daarnaast kregen ze een boete van 200 pond wegens dronkenschap.

Volgens Abdullah moet het alcoholgebruik in de hotels worden gereguleerd. „Dit soort gedrag moet in afgesloten ruimtes plaatsvinden, weg van het algemene publiek”, zegt hij. „Onze tolerantie is onze kracht, maar als dit soort dingen publiekelijk gebeuren moeten we het keihard aanpakken.”

Dat de komst van honderdduizenden buitenlanders ook nieuwe gebruiken, culturen en zelfs eisen met zich kan meebrengen, zien de autoriteiten van Dubai nu onder ogen. Dit jaar is er een nationale discussie over nationale identiteit en de veranderende demografie van het land.

De politie nam ook stappen. Plotseling werden toeristen beboet voor eten tijdens de ramadan. Daarnaast kondigden de leiders van het emiraat speciale strandcontroles aan, om ‘immorele situaties te voorkomen’.

„De leiders van Dubai hebben bewust een grijs gebied gecreëerd waar toeristen, expats en oorspronkelijke bewoners niet weten wat wel en niet kan. Economische vooruitgang gaat boven het in goede banen leiden van de veranderingen die eruit voortvloeien”, zegt Christopher Davidson, schrijver van het boek Dubai: De Kwetsbaarheid van Succes.

Volgens hem hebben toeristen, expats en kopers van vakantiehuisjes geen idee wat er eigenlijk allemaal verboden is. Naast seks in het openbaar, ook prostitutie, eten tijdens de vastenmaand ramadan, alle soorten drugs, homoseksualiteit, ongetrouwd samenwonen en zelfs openbaar zoenen.

„De koninklijke familie ontleent haar legitimiteit aan de islam, familie- en strafrecht zijn gebaseerd op de de shari’a. Twee cultureel volledig onverenigbare groepen worden geacht hier samen te leven, zonder duidelijke regels. Natuurlijk gaat dat fout, als Britse toeristen die Spanje en Griekenland gewend zijn zonder informatie naar Dubai komen”, zegt Davidson.

„Vergeet niet dat honderden Al-Qaeda-strijders hier vandaan komen. Die zien een staatseconomie die het emiraat op hoge snelheid aan het globaliseren is, dat levert wrevel op”, zegt Davidson, die jaren in Dubai heeft gewoond.

Het beangstigt professor Abdullah dat enkele van de nieuwkomers na het kopen van woningen niet alleen om verblijfvergunningen, maar ook om staatsburgerschap vragen. „Dat gaat echt te ver”, zegt hij. „De buitenlanders mogen hier komen om van Dubai te genieten, om hier te werken. Daar moet het bij blijven.”

    • Thomas Erdbrink