Schaamhaar

Er heeft een gigantische omwenteling plaatsgevonden, maar heel ongemerkt. Waarschijnlijk is het gewoon nog niet algemeen bekend. Het Parool bracht de Nederlandse primeur vorige week ook zeer indirect. De Amsterdamse krant testte een merk schaamhaarkleurspoeling (Betty Beauty, om precies te zijn).

Het nieuws is dus: het schaamhaar is terug. En kennelijk in grote hoeveelheden per persoon. Het Parool schrijft in elk geval dat de (grijs haar dekkende) verf alleen op de zogeheten ‘safe zone’ mag worden aangebracht, ‘dus niet op de huid zelf’. Tenzij je een ervaren pointillist bent, vereist dat lengtes die je vanuit de oude kale mode niet in een maandje hebt gekweekt. Deze trend moet dus al een tijdje aan de gang zijn. Tot de pornobladen lijkt het nog niet doorgedrongen, maar die hebben vast een heel lange productieperiode. En ze koesteren natuurlijk altijd graag hun ouderwetse imago. Daar past vast geen vrouw in met fluorescerend roze schaamhaar (de kleur ‘Fun Betty’). Misschien maken de speciale kerstkleuren knalgroen (‘Lucky Betty’) en vuurrood (‘Love Betty’) nog wat meer kans, maar daar zijn ze waarschijnlijk ook al te laat mee.

Hoe ontstaan schaamhaartrends? Meestal zien mensen om zich heen hoe anderen zich gedragen en nemen ze daar de leukste nieuwe dingen uit over. Maar de naaktstranden zijn nu te koud en in de sauna is het kruis van vreemden beloeren wel het allerlaatste wat je doet. Je ziet gewoon niet zoveel schaamhaar, op een gemiddelde dag, of je moet wel heel promiscue zijn. Maar dan nog ziet negentig procent van de mensen slechts de schaamhaarmode van het andere geslacht.

Waarschijnlijk is deze nieuwe trend dus onbewust begonnen (leve het onbewuste, de reddingsboei van de sociale wetenschap). Er moet eerst een vage behoefte zijn ontstaan om anders te zijn dan de kaalkruizige massa. Die werd vervolgens gevoed met ideeën over ‘terug naar de natuur’, en verder geholpen door mannen die hun gezichtshaar weer laten staan omdat ze ‘echte mannen’ willen zijn, en door het conservatisme dat mensen nu hun nette kleren weer injaagt. Ja, schaamhaar wordt het vast helemaal, komend seizoen.

Maar schaamhaarverf gaat het waarschijnlijk niet redden. De Amsterdamse journalist schreef dat het resultaat van haar Blonde Betty op een prakje zuurkool leek. Lekker hoor, zuurkool, maar te ouderwets voor een nieuwe trend.

In De Theoriefabriek bespreekt Ellen de Bruin elke week al dan niet gangbare theorieën over menselijk gedrag.

    • Ellen de Bruin