Sanering bij Citigroup kost 50.000 banen

De Amerikaanse bank Citigroup kondigt de grootste ontslagronde sinds het uitbreken van de kredietcrisis aan. Binnen en buiten de VS verdwijnen 50.000 banen bij de bank.

De gisteren aangekondigde ontslagen komen bovenop de 23.000 banen die eerder dit jaar al bij Citigroup verdwenen. De Amerikaanse economie verloor tot nu toe een miljoen banen door de kredietcrisis, waarvan circa eentiende in de financiële sector. Het Amerikaanse werkloosheidspercentage ligt nu op 6,5 procent, analisten verwachten dat dit de komende tijd tot zeker 8 procent zal stijgen.

Het banenverlies bij Citigroup, waar nu nog circa 350.000 mensen werken, treft niet alleen de VS. Het bedrijf is in ruim 100 landen actief. De helft van de 50.000 banen verdwijnt door werknemers te ontslaan en vrijgekomen functies niet op te vullen. Met name Londen en New York worden hierdoor getroffen. De andere helft schrapt Citigroup door onderdelen te verkopen, zoals de Duitse consumententak van de bank.

Citigroup verloor dit jaar meer dan 20 miljard dollar tijdens vier kwartalen van verlies op rij, vooral door afschrijvingen op risicovol uitgepakte investeringen in hypotheekproducten. De bank ontving 25 miljard dollar aan steun uit het reddingsfonds van de Amerikaanse overheid voor de financiële sector. Naast het schrappen van de banen wil Citigroup volgend jaar 20 procent van de kosten besparen.

De vorige topman van Citigroup moest een jaar geleden opstappen wegens de kredietcrisis. Zijn opvolger, Vikram Pandit, ligt nu onder vuur. De waarde van Citigroups aandelen is bijna 68 procent gedaald sinds begin dit jaar. Daarmee is de bank de op twee na grootste daler op de beurs, na autofabrikant General Motors en aluminiumproducent Alcoa.

Analisten menen dat de bank wel kosten kan besparen, maar dat daarmee nog geen winst wordt gemaakt. Na een mislukte poging, begin oktober, om de bank Wachovia over te nemen, is Citigroup op zoek naar andere mogelijkheden om uit te breiden en zo de inkomsten te laten toenemen.

Ook Goldman Sachs begon deze maand met het schrappen van 3.200 banen en meldde dit weekend af te zien van eindejaarsbonussen voor directieleden.

Breaking views: pagina 17