Recessie raakt nu ook economie van Japan

De economie van Japan is voor het eerst sinds zeven jaar weer in een recessie terechtgekomen. Daarmee is een eind gekomen aan de Japanse hoogconjunctuur die in 2002 begon.

Het bruto binnenlands product kromp voor het tweede achtereenvolgende kwartaal: de technische definitie van een recessie. Toch was de krimp in het jongste kwartaal met 0,4 procent op jaarbasis aanzienlijk minder sterk dan de krimp van 3,7 procent op jaarbasis in het tweede kwartaal, zo blijkt uit de cijfers die het bureau van het Japanse kabinet gisteren bekend heeft gemaakt.

Vorige week werd bekend dat de vijftien landen tellende eurozone eveneens in een recessie is beland, waarmee van de drie grootste economieën in de wereld alleen de Verenigde Staten nog aan de recessie zijn ontsnapt, hoewel de kredietcrisis, die nu op de reële economie is overgeslagen, juist daar is begonnen.

Reeds verschillende Japanse multinationals meldden tegenvallende resultaten. Zo waarschuwde het autoconcern Toyota dat zijn nettowinst dit boekjaar zal krimpen tot 4,5 miljard euro, dat is eenderde van de nettowinst van vorig jaar. Het consumentenelektronicaconcern Sony verwacht dit jaar 59 procent minder winst te maken.

Het Japanse kabinet heeft vorige maand al maatregelen ter grootte van 40 miljard euro getroffen om de economie te stimuleren. De centrale bank van Japan heeft, voor het eerst in zeven jaar, de rente verlaagd met 0,2 procentpunt tot 0,3 procent. De bank had in haar jongste halfjaarlijkse rapport de de economische groeicijfers voor dit begrotingsjaar, dat in Japan loopt van 1 april tot 1 april, al fors teruggebracht tot 0,1 procent, tegenover 1,2 procent in haar vorige rapport. Zowel de export als de binnenlandse vraag is volgens de bank verzwakt. (Reuters, AP)