Recessie? Doe creatief, vernieuw je kleding

Van een T-shirt kun je een ander T-shirt maken.

Volgens Generation T, 108 ways to transform a T-shirt zijn er veel meer mogelijkheden: van bikini’s tot beenwarmers.

Foto's Viola Lidner
Foto's Viola Lidner Lidner, Viola

Een economische recessie kent ook z’n voordelen: het bevordert creativiteit. Want al is je geld op, leuk voor de dag komen kan nog steeds.

Kijk eerst eens kritisch in je kast. Welke T-shirts had je allang willen weggooien? Waar kan iedereen je ondertussen in uittekenen? Het enige wat je nodig hebt, is een vrije middag of avond, schaar, naald en draad (een naaimachine is wel erg handig) en een stapel oude shirts.

De Amerikaanse Megan Nicolay is een obsessieve doe-het-zelver. In 2005 begon ze generation-T.com, een jaar later verscheen haar boek Generation T, 108 ways to transform a T-shirt. Het motto van het boek luidt: ask not what your T-shirt can do for you; ask what you can do for your T-shirt.

Aan de hand van foto’s, werktekeningen, tips en trucs maakt Nicolay je in een handomdraai wegwijs in het T-shirt customizen. De moeilijkheidsgraad varieert van niveau 1 tot 5, de mogelijkheden lijken eindeloos: van bikini’s tot kekke punktopjes tot veelkleurige rokjes tot sjaals, beenwarmers, vloerkleedjes en zelfs een trouwjurk (van zeven witte heren-T-shirts).

En dan nu de praktijk

Voor goed studiemateriaal en een gebrek aan oude shirts, eerst naar de winkel. Daar is meteen de eerste confrontatie: wat zijn simpele T-shirts eigenlijk duur! En lelijk! Voor 75 euro een stapel L’s en XL’s aangeschaft, aan te vullen met oude meuk uit de privécollectie. Eindresultaat: vier nieuwe items.

T-shirtstof is heel fijn materiaal om mee te werken. Het rafelt niet, maar krult om. Dat is handig voor wie snel resultaat wil en niet hecht aan een superprofessionele afwerking. Ik koos een snel te maken asymmetrisch hemdje, een strokenrok, wikkelrokje en strapless topje.

Het boek Generation T, 108 ways to transform a T-shirt van Megan Nicolay is te bestellen via Amazon voor 14,95 dollar (11,80 euro) (excl. verzendkosten: 3,15 euro).

    • Viola Lindner