Politkovskaja-zaak is openbaar

De militaire districtsrechtbank in Moskou heeft gisteren bepaald dat het proces tegen drie verdachten van de moord op journaliste Anna Politkovskaja niet achter gesloten deuren plaatsvindt. Aan de vooravond van het proces, dat morgen begint, was dit een belangrijke overwinning van de advocaten van zowel de verdachten als van de familieleden van Politkovskaja.

De rechter, Jevgeni Zoebov, wilde het proces eerst achter gesloten deuren voeren, op nadrukkelijk verzoek van het Openbaar Ministerie. De grote media-aandacht zou hem onder druk hebben gezet dit voornemen te wijzigen. Wel zei Zoebov dat hij de deuren van de rechtszaal zal sluiten zodra een van de juryleden onder druk wordt gezet. Daarvoor wordt wordt door beide partijen gevreesd, omdat tijdens het proces bewijsmateriaal zal worden behandeld over eventuele betrokkenheid van hoge politici.

Politkovskaja, die in 2006 voor de deur van haar huis in Moskou werd doodgeschoten, gold als een felle criticus van het Kremlin en de Tsjetsjeense leider Kadyrov. Een van de advocaten van de familie van Politkovskaja heeft geëist dat Kadyrov wordt opgeroepen voor verhoor, aangezien zijn naam vaak in het bewijsmateriaal voorkomt.

Een van de hoofdverdachten in de zaak, de vermeende schutter Roestan Machmoedov, is nog voortvluchtig. Ook zijn de opdrachtgevers van de moord nog niet door justitie achterhaald. Op dit moment staan alleen de drie mannen terecht die de moord zouden hebben georganiseerd: de voormalige politieofficier Sergej Chadzjikoerbanov en de twee Tsjetsjenen Dzjabrail en Ibragim Machmoedov, broers van de vermeende schutter. De precieze aanklacht tegen de drie is volgens een woordvoerder van de rechtbank niet duidelijk, omdat geen van hen wordt beschuldigd van het uitvoeren van de moord of het oproepen ertoe.

Behalve de drie verdachten staat ook een voormalige officier van de veiligheidsdienst FSB terecht. Hij wordt beschuldigd van ambtsmisbruik en afpersing in verband met Chadzjikoerbanov, maar niet met de moord.

Collega’s van Politkovskaja noemen het proces een schijnvertoning, omdat noch de moordenaar, noch de opdrachtgever is opgepakt. Volgens hen is de moord politiek van aard en zijn hoge vertegenwoordigers van de overheid erbij betrokken, terwijl nu alleen de hulpjes van de echte moordenaars terechtstaan.