Plasterk pleit voor klassieke zender

Minister Plasterk (Cultuur, PvdA) dringt er bij de Publieke Omroep op aan dat de bijdragen van de Concertzender op de radio behouden blijven. Plasterk zegt dat in antwoord op vragen van D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham.

Vorige week meldde de Concertzender dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) per 1 januari 2009 „de stekker uit de Concertzender gaat trekken”. De Concertzender brengt via internet en op sommige plaatsen via de kabel concerten met klassieke muziek, oude muziek, jazz, wereldmuziek, nieuwe muziek en pop.

De NPO zegt vanaf 1 januari te maken te hebben met een nieuwe Mediawet, waarin geen onderscheid meer bestaat tussen hoofd- en neventaken. De door vrijwilligers bemande Concertzender is tot nu toe een neventaak, waarin de NPO een half miljoen euro per jaar steekt.

De NPO wil de programma’s van de Concertzender in de nieuwe constellatie onderbrengen bij de verschillende publieke omroepen en de organisatie professionaliseren.

De NPS en de VPRO is gevraagd te bezien hoe de vrijwilligers van de huidige Concertzender bij hun themakanalen kunnen worden betrokken. De half miljoen euro blijft beschikbaar voor de nieuwe aanpak.

„Er is dus geen sprake van een bezuiniging”, zei Jan Westerhof, directeur Radioprogrammering vorige week. Hij voorziet een forse verbetering in het aanbod aan muziek, dat helderder wordt geprogrammeerd. Naast de zender Radio 4 (klassiek en eigentijds) en de zender Radio 6 (jazz en wereldmuziek) komen er nieuwe themakanalen voor jong talent.