Petroleumstel houdt beurskoers warm

Is de bodem al in zicht? Beleggers die zijn aangewezen op de publieke adviezen van goedbetaalde analisten hebben geen idee wat ze moeten doen. De aanbevelingen ‘kopen’, ‘verkopen’, ‘houden’ zijn zo volatiel als de beurskoersen van de fondsen waarop ze betrekking hebben.

Over Unilever, bijvoorbeeld, verschenen de laatste twee maanden vijf koopadviezen, zes verkoopadviezen en elf neutrale aanbevelingen. Voor DSM ligt die verhouding op elf buys, drie sells en zeven holds. Beleggers worden alle kanten op gestuurd, en ze hebben het al zo zwaar.

Maar dan Shell. Vrijdag nog verlaagde een analist van ING zijn advies van ‘kopen’ naar ‘houden’, omdat de olieprijs de komende twee jaar naar verwachting verder omlaag duikt. Dertien andere analisten zijn positiever; hun koopadvies voor Shell staan vooralsnog overeind.

Toch bestaat er voor het oliefonds maar één advies dat ter harte genomen dient te worden. Eentje van binnenuit, dat aan duidelijkheid niets te raden overlaat.

Topman Jeroen van der Veer en commissaris Josef Ackermann kochten zelf groot in. Van der Veer, die komend voorjaar met pensioen gaat, kocht vorige week twee tranches van duizend aandelen, ter waarde van 38.450 euro, zo blijkt uit een melding bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Ackermann, bestuursvoorzitter van Deutsche Bank, kocht voor ruim 215.000 euro zijn eerste tienduizend aandelen als insider. Hij schoof in mei aan als commissaris.

De investering in eigen huis mag anticyclisch heten, het geeft hoe dan ook blijk van vertouwen in de eigen toekomst, en misschien nog wel in meer. Kennelijk zien Van der Veer en Ackermann de voortduring van de dalende olieprijs niet, of niet als een probleem. Van der Veer zei vorige week nog altijd rendabele investeringskansen te zien als de olieprijs tot 50 dollar per vat is gedaald.

Het kan voor Van der Veer ook een poging zijn om zijn eerdere verliezen goed te maken. Hoewel de koers van alle ‘olies’ met 25 procent aanmerkelijk minder hard daalde dan andere fondsen, staat zijn omvangrijke optiepakket al geruime tijd onder water, zoals dat heet. Tegen de huidige koers van iets boven de 19 euro zijn de ruim 850.000 opties van de topman waardeloos.

Curieus genoeg is het expliciete koopadvies van de Shell-top niet waarneembaar in alle landen waar Royal Dutch Shell genoteerd is. Behalve de SEC meldde ook de London Stock Exchange de aandeleninkoop. Maar in Amsterdam, bij Euronext en de Autoriteit Financiële Markten, is de melding nog niet doorgedrongen.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen