Persfonds: `Brief Plasterk goed voor betaalde kranten`

Rotterdam. Noodlijdende regionale en landelijke kwaliteitskranten kunnen profiteren van de maatregelen die minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, PvdA) afgelopen vrijdag stuurde aan de Tweede Kamer. Dat stelt het Stimuleringsfonds voor de Pers in een reactie op de brief. Het Stimuleringsfonds subsidieert noodlijdende kranten. Op het eerste gezicht profiteren vooral gratis kranten van Plasterks maatregelen: ook zij mogen straks subsidie aanvragen. Woordvoerder L. Lichtenberg van het Stimuleringsfonds voor de Pers denkt echter dat de maatregelen ook noodlijdende betaalde kwaliteitskranten in de kaart spelen. Plasterk verruimt namelijk ook de criteria voor een subsidie. Tot nu toe mogen noodlijdende titels die deel uitmaken van een concern (Wegener of PcM) geen subsidie aanvragen, omdat hun tekorten binnen het concern moeten worden opgevangen. Lichtenberg wijst erop dat Plasterk zich positief uitlaat over het schrappen van deze beperking.