Parijs wil extra troepen in Congo

Frankrijk heeft het initiatief genomen voor het versterken van de vredesmissie van de Verenigde Naties in Congo. Parijs heeft een ontwerp-resolutie opgesteld om de 17.000 blauwhelmen tellende VN-missie uit te breiden met 3.100 extra militairen en politieagenten.

De VN-Veiligheidsraad stemt mogelijk deze week nog over de resolutie. Het verzamelen van toezeggingen van landen die troepen willen leveren, en de praktische voorbereidingen voor de uitzending zouden vervolgens enkele maanden in beslag nemen, zo is de verwachting.

In het oosten van Congo leveren rebellen al weken strijd met het Congolese leger. Naar schatting een kwart miljoen mensen zijn ontheemd. De VN-missie in Congo, MONUC, slaagt er ondanks zijn omvang (‘s werelds grootste vredesmissie) niet in de strijdende partijen uit elkaar te houden.

De hoogste VN-gezant in Congo, Alan Doss, drong begin vorige maand al aan op versterking van de missie. Frankrijk en België opperden eind vorige maand om een Europese militaire missie naar Congo te sturen. Dat voorstel stuitte op verzet van andere EU-landen, waaronder Groot-Brittannië en Duitsland.

De Congolese president, Joseph Kabila, heeft gisteren de hoogste militair van Congo vervangen. Dieudonné Kayembe is vervangen door generaal Didier Etumba Longomba, zo berichtte de Congolese staatstelevisie. Het ontslag volgde na nieuwe veroveringen door de rebellen in de Oost-Congolese provincie Noord-Kivu.

Het Congolese leger is notoir slecht getraind en geëquipeerd. De troepen hebben zich de afgelopen weken, net als rebellengroeperingen, schuldig gemaakt aan mensenrechtenschendingen, aldus de VN. Vier regeringssoldaten zijn gisteren tot levenslange celstraffen veroordeeld wegens desertie, plunderingen en verkrachtingen. (Reuters, AP, AFP)