Nick Leeson kwam helemaal niet opdagen bij Essent

Amsterdam. Nick Leeson, de veroordeelde effectenhandelaar die in 1995 zijn werkgever Barings Bank met een miljardenverlies de afgrond indreef, kreeg niet na zijn vrijlating in 1999 een baan aangeboden bij Essent, zoals vorige week in deze krant stond. Dat zegt Rudolph Kroll, de toenmalige riskmanager bij Essent Energy Trading. ”We hebben Leeson geen baan aangeboden. Wel hadden we contact met hem gezocht [om te zien] of hij iets voor ons bedrijf zou kunnen betekenen.” Op de kennismakingsafspraak op Schiphol die ze hadden gemaakt, kwam Leeson volgens Kroll niet opdagen. Kroll: ”Pas na een paar weken belde hij op om zich te verontschuldigen. Hij zei dat hij ziek was.” Leeson had op een congres op Universiteit Nyenrode gezegd dat Essent hem als risicomanager had willen aantrekken.