Minister grijpt niet in bij verhoging gasprijs

Den Haag. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) grijpt niet in om de forse stijging van de gasrekening per 1 januari te voorkomen. Dat maakte de minister gisteren duidelijk tijdens een debat in de Tweede Kamer. De CDA-bewindsvrouw nam daarmee een voorschot op een Kamerdebat later deze week, dat is aangevraagd door Kamerlid Dion Graus (PVV). De stijging van de gasrekening wordt veroorzaakt door de hoge olieprijs in de eerste helft van dit jaar. De energiemaatschappijen rekenen de hogere inkoopprijzen van gas met een vertraging van een half jaar door aan de consument. De consument merkt de hoge prijs van olie daarmee vanaf 1 januari en de lage olieprijs pas vanaf 1 juni volgend jaar. Van der Hoeven benadrukte dat consumenten kunnen kiezen voor stabielere prijzen door een ander contract te sluiten met de energiemaatschappij. Bovendien kan kritisch vergelijken van prijzen van verschillende aanbieders leiden tot forse besparing op de gasrekening.