Maffiaoorlog teistert Israël

In een strijd om de macht in de Israëlische zakenwereld bestrijden drie criminele clans elkaar nu al maanden in het openbaar. De politie kan weinig uitrichten.

Een bomexplosie op een druk kruispunt in het noorden van Tel Aviv doodde gistermiddag een man in een auto. Drie voorbijgangers raakten gewond, de ravage in de straat was enorm. Omstanders dachten aan een terroristische aanslag, maar het gevaar komt de laatste maanden uit een heel andere hoek. Het slachtoffer bleek Yaakov Alperon te zijn, hoofd van een machtige Israëlische maffiafamilie.

De 54-jarige Alperon, die zich ook Don Alperon liet noemen, had juist de rechtbank van Tel Aviv verlaten, waar twee van zijn zoons terechtstonden. Alperon, met hoed, zonnebril en karakteristiek getrimd snorretje, reed weg in een Volkswagen, die even verderop ontplofte. Nadat de politie bevestigd had dat het om het hoofd van de machtige maffiaclan ging, werd duidelijk dat er voorlopig nog geen einde komt aan het patroon van geweld in de Israëlische onderwereld.

Al maanden is het oorlog. Drie machtige clans bevechten elkaar in het openbaar. Ze plegen aanslagen als leden van de andere familie ergens zitten te dineren, beschieten elkaar vanuit auto’s. Tegen Alperon waren al drie eerdere aanslagen gepleegd. Het precieze aantal doden en gewonden is onbekend – sommige slachtoffers zijn huurmoordenaars, die anoniem of in een ver land aan hun einde komen.

Alles draait om enkele families. Die van Yaakov Alperon en de rivaliserende families Abutbul uit de kustplaats Netanya zijn de bekendste. Maar ook de families Abergil, sinds kort gebrouilleerd met Alperon, en Mulner bemoeien zich ermee. Stuk voor stuk zijn het grote criminele families, met nauwe banden in de Israëlische zakenwereld. Het werkterrein van de families is volgens de politie vaak hetzelfde: afpersing, zwarte handel in de horeca, drugshandel.

Sinds jaren voeren de families strijd om de macht in de recycling-industrie. De Alperons en de Abutbuls willen beiden het monopolie op de recycling van plastic flessen – een miljoenenindustrie in Israël. Misdaadjournalisten vermoeden dat de families onder invloed staan van de Russische maffia, die door het grote aantal Russen in Israël voet aan de grond heeft gekregen.

In september kwam het hoofd van de rivaliserende Abutbul-clan in Netanya, Charlie Abutbul, bijna om het leven bij een aanslag. Abutbul en zijn zoons zijn bekende figuren in Netanya, waar ze restaurants en casino’s bezitten. Charlies broer Felix, enkele jaren geleden vermoord, zat een straf in Groot-Brittannië uit omdat hij betrokken was bij een plan om een Nigeriaanse minister te ontvoeren.

De politie, die tot nu toe weinig heeft kunnen uitrichten, vermoedt dat de maffiaoorlog vanaf nu alleen maar verder uit de hand loopt. De politie weet zich slecht raad met de georganiseerde misdaad. Er is weinig tot geen zicht op de steeds veranderende ruzies en bongenootschappen tussen de families. Dat komt onder meer doordat het tot voor kort een relatief klein verschijnsel in Israël was.

Een anonieme politiefunctionaris klaagde gisteren dat de Israëlische maffia tot nu toe alle problemen onderling oploste, in plaats van op straat. De politie kan weinig meer doen dan het afraden van een bezoekje aan een van de restaurants van de familie Abutbul in Netanya.

    • Guus Valk