Levenskansen in EU

Franse vrouwen van 50 hebben het beste vooruitzicht op een lang leven. De helft van hen leeft nog langer dan 35,4 jaar. Domper is dat het aantal jaren zonder lichamelijke beperking maar 19,7 jaar is. Het betekent dat ook van die lang levende Franse vrouwen op 70-jarige leeftijd de helft al chronisch ziek of enigszins gehandicapt is. In de grafiek is te zien dat vooral in de nieuwe EU-landen mannen en vrouwen van 50 minder gezonde jaren voor de boeg hebben.

Het overzicht, gemaakt door Britse, Nederlandse, Belgische en Franse onderzoekers, is gisteren gepubliceerd op de website van het tijdschrift The Lancet. De onderzoekers berekenden voor ieder land, voor mannen en vrouwen, het aantal levensjaren dat iemand nog kan verwachten als hij 50 jaar is. De levensverwachting voor wie de 50 heeft gehaald, is hoger dan bij de geboorte, want die groep heeft de gevaarlijkste hobbels al genomen.

De onderzoekers concluderen dat vooral voor de nieuwe EU-landen de Europese standaardpensioenleeftijd van 65 jaar betekent dat vrij veel mensen vóór hun pensioen sterven of wegens lichamelijke beperkingen eerder moeten stoppen met werken.