Kocabas met zege op zak naar Baku

Amateurbokser Hüsnü Kocabas heeft gisteravond zelfvertrouwen opgedaan bij de vijftiende Bep van Klaveren Memorial in Rotterdam. De 29-jarige lichtgewicht was in zijn partij over vier ronden veel te sterk voor de drie jaar jongere Fransman Cedric Bru. De uitslag in de militaire interland was overduidelijk: 25-0.

Kocabas maakte na afloop van zijn 153ste zege in 208 partijen een opgeluchte indruk. De Brabander had vijf dagen eerder nog een injectie in zijn rechterschouder gekregen tegen een slijmbeursontsteking. „Daar was ik toch wel een beetje bang voor. Maar ik heb nergens last van gehad. Gelukkig maar, deze partij had ik echt even nodig om het goede gevoel weer terug te krijgen.”

Kocabas verloor vorige maand op punten van de Ierse kampioen in een vrije partij tijdens de mager bezette Nederlandse kampioenschappen. Daarna besloot de kopman van de Nederlandse ploeg de EK eerder deze maand in Liverpool te laten schieten. „Ik had van de bond wel mogen deelnemen, maar ik was er niet klaar voor. Daarom ben ik thuis gebleven.”

Met zijn vaste trainer-coach Hennie Mandemaker vertrekt Kocabas donderdag naar Baku. In Azerbajdzjan beginnen zondag de militaire kampioenschappen. Daarbij hoopt de oud-kampioen van 2005 zijn A-status bij de sportkoepel NOC*NSF veilig te stellen.

„Maar dat hangt af van het deelnemersveld”, legde de veelvoudige Nederlandse kampioen uit. „Als ik daar olympische tegenstanders versla, kan ik mijn A-status behouden. Dat is dus nog even afwachten. Hetzelfde geldt voor de Olympische Spelen van Londen in 2012. Als ik tegen die tijd het gevoel heb dat ik er nog steeds bij hoor, ga ik er nog een keer vol tegenaan. Maar Londen is nu nog te ver weg voor mij. Ik bekijk het voortaan van jaar tot jaar.”

Kocabas heeft zich door de sterke tegenstand uit met name de vroegere Sovjetrepublieken nooit gekwalificeerd voor de Zomerspelen. Hij deed sinds Sydney 2000 drie vergeefse pogingen. (ANP)