Kamer steunt strengere handhaving rookverbod

Een Kamermeerderheid steunt de hardere aanpak van horecaondernemers die het rookverbod negeren. Het Openbaar Ministerie (OM) zal een lik-op-stukbeleid gaan voeren tegen hardnekkige wetsovertreders, liet minister Klink (Volksgezondheid, CDA) gisteren aan de Tweede Kamer weten.

Schending van het rookverbod in de horeca, dat op 1 juli inging, wordt voortaan beschouwd als een economisch delict, omdat er sprake is van concurrentievervalsing. Horecaondernemers krijgen sneller boetes opgelegd en de rechter kan een zaak tijdelijk sluiten. Klink: „Ik wil er geen misverstand over laten bestaan dat het het kabinet ernst is. In dit land dienen wetten nageleefd te worden en die gelden voor iedereen.” De regeringsfracties zijn het hiermee eens.

De hardere aanpak komt bovenop de boetes die de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) oplegt. Dat zijn er tot nu toe vijfhonderd. De boetes lopen op van 300 tot 2.400 euro. Nadeel is dat een kroegbaas bezwaar kan aantekenen, waardoor uitvoering van de sanctie anderhalf jaar kan duren.

De Voedsel en Waren Autoriteit kan het OM inschakelen als er voor ten minste 500 euro aan boetes is opgelegd. De politie kan de controleurs ondersteunen bij moeilijkheden. Er komen geen extra controleurs, maar de VWA zal zich richten op regio’s waar het verbod wordt genegeerd.

Kamerlid Bouwmeester (PvdA) is „helemaal voor” de harde handhaving van het rookverbod. „Wie niet horen wil, moet maar voelen.” Het rookverbod was een meerderheidsbesluit – alleen de VVD en de PVV stemden tegen – en volgens Bouwmeester „kan het niet zo zijn dat tegenstanders zich daar niet aan hoeven te houden”. Ook CDA-Kamerlid Joldersma vindt de aanpak terecht. „De overtreders verpesten het voor de goedwillende ondernemers.” Zij vraagt Klink te kijken naar knelpunten. Zo klagen kleine cafés dat ze moeilijk een terrasvergunning krijgen. Ook ChristenUnie en SP vinden dat de minister de wet nu moet handhaven.

Kamerlid Zijlstra (VVD) wil een wetswijziging om de kleine caféhouders tegemoet te komen. „Voor hen moet een uitzondering gemaakt worden omdat zij geen ruimte hebben om een aparte rookruimte te creëren.”

Anti-tabakstichting Stivoro is „ontzettend blij” met de harde aanpak vanwege de „olievlekwerking”. Een woordvoerder: „Horecaondernemers hielden zich netjes aan het rookverbod, maar zodra de buurman de asbakken weer op tafel zette, deden zij dat ook.” Volgens Stivoro was 60 procent van de bevolking destijds vóór het rookverbod.