In het paradijs op aarde zijn ook verkiezingen

De deelstaatverkiezingen in zijn een lakmoesproef voor het Indiase gezag in Kashmir.

Het opkomstcijfer zal uitwijzen hoe groot de steun voor de moslimseparatisten is.

Een visser in Indiaas Kashmir kan weer werken na een uitgaansverbod. Dat was ingesteld na een betoging voor onafhankelijkheid. Foto Reuters A Kashmiri fisherman rows a boat on the waters of Dale Lake after two days of curfew in Srinagar October 7, 2008. Authorities in Indian Kashmir on Tuesday lifted a curfew imposed to thwart a massive pro-independence rally, as separatist called for calm with the start of harvesting and marriage season in the Himalayan region. REUTERS/Fayaz Kabli (INDIAN-ADMINISTERED KASHMIR)
Een visser in Indiaas Kashmir kan weer werken na een uitgaansverbod. Dat was ingesteld na een betoging voor onafhankelijkheid. Foto Reuters A Kashmiri fisherman rows a boat on the waters of Dale Lake after two days of curfew in Srinagar October 7, 2008. Authorities in Indian Kashmir on Tuesday lifted a curfew imposed to thwart a massive pro-independence rally, as separatist called for calm with the start of harvesting and marriage season in the Himalayan region. REUTERS/Fayaz Kabli (INDIAN-ADMINISTERED KASHMIR) REUTERS

Na zijn studie bedrijfskunde werd Ishfaq Ahmad (26) uit Srinagar reisgids. Ander werk was er niet in Kashmir, de Indiase deelstaat die wordt geclaimd door Pakistan en waar moslimseparatisten onafhankelijkheid eisen. Maar sinds deze zomer onlusten uitbraken, met zeker 42 doden, wagen toeristen zich niet langer in ‘het paradijs op aarde’.

Ishfaq Ahmad heeft daarom de bus naar New Delhi genomen. Morgen reist hij met de trein door naar Goa, het populaire vakantieoord aan de Arabische Zee. Misschien kan hij daar een baantje krijgen in de horeca. „De politici in Kashmir spelen een spelletje en de gewone mensen lijden”, zegt hij. „Jongeren willen weg. Er is geen toekomst.”

Ishfaq laat zijn stem verloren gaan bij de verkiezingen die gisteren zijn begonnen in Jammu en Kashmir, zoals de deelstaat formeel heet. In het zuidelijke Jammu zijn hindoes in de meerderheid. Maar de aandacht richt zich op de noordelijke, overwegend door moslims bewoonde vallei van Kashmir. Daar heeft de kreet azadi! (vrijheid!) de afgelopen maanden luidkeels weerklonken over straat. Daar is de spanning over de aanwezigheid van de Indiase ‘bezettingstroepen’ – in totaal een half miljoen man – dagelijks voelbaar.

De verkiezingen in Jammu en Kashmir zijn daarom geen gewone. De stembusgang is in de eerste plaats een lakmoesproef voor het gezag van de Indiase overheid in de regio. Uit veiligheidsoverwegingen zijn de verkiezingen over zeven weken uitgesmeerd. Pas eind december zal blijken wie de nieuwe deelstaatregering gaat aanvoeren.

De belangrijkste regionale spelers zijn de Nationale Conferentie van de invloedrijke familie Abdullah, die al sinds de onafhankelijkheid haar stempel drukt op de politiek in Jammu en Kashmir, en de People’s Democratic Party van mevrouw Mehboobha Mufti, die zes jaar geleden onverwacht veel aanhang verwierf. Daarnaast is ook de nationale Congrespartij sterk aanwezig in de deelstaat.

Maar belangrijker dan de electorale uitslag is het opkomstcijfer. Dat zal laten zien hoe groot de aanhang van de separatisten in Kashmir werkelijk is. Zal de bevolking van de vallei, waar de eerste sneeuw al is gevallen, in groten getale gehoor geven aan hun oproep tot boycot van de verkiezingen? Of kunnen de regionale partijen, die pleiten voor een oplossing van de kwestie-Kashmir maar de Indiase status niet betwisten, genoeg aanhang mobiliseren om geloofwaardig te blijven? Zelf kunnen de separatistische voormannen de komende weken geen leiding geven aan nieuwe protesten: uit voorzorg zijn ze opgepakt.

De deelstaatverkiezingen zijn belangrijk voor de twee grootste partijen in het land, de regerende Congrespartij en de hindoenationalistische BJP, om de politieke temperatuur te meten aan de vooravond van de algemene verkiezingen, uiterlijk volgend jaar mei. Voor beide partijen geldt dat ze coalities met regionale partijen moeten smeden om regeringsmacht te verwerven. Succes nu versterkt hun uitgangspositie.

De vraag is hoe hoog de opkomst in Kashmir zal zijn. Reisgids Ishfaq maakt zich daar niet druk over. Hij heeft andere zorgen. „Ik moet geld verdienen. Ik denk dat ik voorlopig niet terug ben in Kashmir”, zegt hij.

    • Wim Brummelman