Hunebed, Noord-Sleen

Foto Cas Oorthuys, midden jaren zestig. Roel Rozenburg, oktober 2008. Foto Cas Oorthuys, midden jaren zestig. Oorthuys, Cas

In ruim veertig jaar tijd kan een landschap drastisch veranderen, maar soms blijft het zoals het altijd was. In het Drentse Noord- Sleen bijvoorbeeld, waar fotograaf Cas Oorthuys ruim veertig jaar geleden een foto maakte van een hunebed: één van de twee hunebedden die daar te vinden zijn. Oorthuys trof, net als fotograaf Roel Rozenburg jaren later, een ring van vierentwintig zogenoemde kransstenen aan, met in het midden een graf. Van dat graf resten nog zeven van de oorspronkelijke acht dekstenen. In 1998 werd dit hunebed grondig gerestaureerd en werd dit prehistorische landschap dan toch veranderd. De grote eik, zo prominent aanwezig op de foto van de precies honderd jaar geleden geboren Oorthuys, moest noodgedwongen het veld ruimen. Dat is voor een zo lang onaangeroerde plek als deze dan toch eigenlijk een drastische ingreep. De misschien wel grootste ingreep sinds Oorthuys’ bezoek is net zichtbaar op de foto van Rozenburg, de onlangs voor het publiek geplaatste picknicktafel, waaraan gezeten de prehistorie rustig kan worden bekeken.

Nicole Robbers

    • Nicole Robbers