Grote verliezen voor Franse oligarchen

Nicolas Sarkozy is al heel lang een bewonderaar van het Franse familiekapitalisme. De Franse president is in de loop der jaren bevriend geraakt met de topondernemers van het land. Sommigen van hen waren vooruitziend genoeg om hem als advocaat in dienst te nemen toen zijn politieke carrière op een zijspoor leek te zijn beland.

Nu hopen deze Franse oligarchen wellicht dat Sarkozy hun een wederdienst zal bieden in de vorm van een krachtig economisch stimuleringspakket. Hun eigen ondernemingen zijn flink geraakt door de mondiale inzinking. Hun aandelenkoersen zijn zelfs nog zwaarder getroffen en dit jaar in sommige gevallen met wel 55 procent gedaald.

De families, die acht van de Franse topbedrijven uit de CAC40-index bezitten of controleren, hebben tezamen sinds januari zo’n 24 miljard euro verloren, aldus berekeningen van Breakingviews. Meer dan 80 procent van deze gezamenlijke verliezen komen voor rekening van drie Franse luxegoederen- of cosmeticaconcerns.

Bernard Arnault, de controlerende aandeelhouder van het champagne- en tasjesimperium LVMH, heeft een papieren verlies geleden van 8,6 miljard euro (exclusief zijn kleinere of niet-beursgenoteerde belangen), waaronder een verlies van 1 miljard euro op zijn slecht getimede belegging in detailhandelsconcern Carrefour. Liliane Bettencourt, de aandeelhouder die 30 procent in handen heeft van cosmeticaconcern L’Oréal, heeft een verlies van 6,5 miljard euro geboekt. En de persoonlijke belangen van François Pinault, die het detailhandels-, schoenen- en luxegoederenconglomeraat PPR controleert, zijn nu 4,6 miljard euro minder waard dan in januari van dit jaar.

Voeg daar nog eens de verliezen van 2,5 miljard euro aan toe van de Peugeot-familie, die nog steeds 30 procent van de gelijknamige autoproducent in eigendom heeft, en 1,8 miljard euro van de Bouygues, die het gelijknamige bouw- en constructieconcern bezitten. En kijk eens naar de kleinere verliezen van de Ricards (van het drankenconcern Pernod-Ricard), de Michelins (van de gelijknamige bandenfirma) en Arnault Lagardère, die president-commissaris is bij het media- en defensieconcern dat zijn naam draagt.

Deze verliezen van de Franse miljardairs lijken wellicht klein in vergelijking met die van Russische oligarchen als de staalmagnaat Vladimir Lisin, die sinds mei meer dan 20 miljard euro van zijn papieren fortuin kwijt is. Maar de Fransen kunnen nog meer verliezen lijden. Zij hebben grotendeels belangen in consumentengoederenbedrijven, die een ellendig jaar te wachten staat. En de hoop die werd gekoesterd ten aanzien van ooit zo bloeiende markten als China zal ook moeten worden getemperd, want zelfs Shanghai heeft misschien geen 1.000 dollar meer over voor een handtasje.

Pierre Briançon

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Pierre Briançon