GO Capital stopt met hedgefonds en begint opnieuw

GO Capital Asset Management heeft gisteren aangekondigd zijn hedgefonds Global Opportunities Fund te liquideren. Het fonds, dat in maart dit jaar al werd bevroren wegens grote verliezen, zal per 31 december ophouden te bestaan.

Dat heeft GO Capital bekendgemaakt. De enkele duizenden deelnemers in het fonds krijgen half januari 60 procent van de intrinsieke waarde van het fonds op moment van liquidatie uitgekeerd. Als uit de verkoop van de resterende portefeuille nog meer geld overblijft, krijgen zij ook dat nog uitbetaald. De liquidatie zal ongeveer twee jaar in beslag nemen, verwacht GO Capital.

In een brief aan de deelnemers van het fonds schrijft GO Capital dat 2008 „qua rendement een slecht jaar” is. Eind 2007 had het fonds nog 660 miljoen euro uitstaan, nu nog 300 miljoen. Het grootste deel daarvan is door verkoop van posities omgezet in contanten, zodat deelnemers betaald kunnen worden. Partner Frans van Schaik wil niet zeggen in welke aandelen het fonds nog belegt.

De partners van GO Capital zeggen vertrouwen te houden in een hedgefonds „met een focus op een beperkt aantal ondernemingen in een specifiek geografisch gebied”. Ze kondigen aan begin 2009 een nieuw fonds te zullen opstarten langs dezelfde principes als het Global Opportunities Fund.

De vier partners van GO Capital zien dit jaar af van hun prestatiebonus, schrijven zij. Tot juni dit jaar haalden de partners 5,9 miljoen euro als managementvergoeding uit het fonds. In de eerste zes maanden van 2007 haalden zij ruim 23 miljoen euro op als prestatiebonus, bovenop de 7 miljoen euro aan managementvergoeding.

In totaal hebben de managers sinds het begin van het fonds in november 2000 naar schatting 127 miljoen euro verdiend aan het beheer van het fonds. Het nieuwe fonds zal een lagere managementvergoeding in rekening brengen, zegt Van Schaik. „Wij moeten ook weer aan onze klanten bewijzen dat we het kunnen.”

Het fonds, dat niet met geleend geld belegde, maakte tot half 2008 een totaal rendement van bijna 300 procent. Deelnemers in het fonds die de volle acht jaar hebben meegedaan haalden een gemiddeld jaarlijks rendement van 12 procent.