Franse politie pakt leider terreureenheid ETA op

De Franse politie heeft gisteren de leider van de terreurcommando’s van de Baskische afscheidingsbeweging ETA opgepakt.

Mike Garikoitz Aspiazu, alias Txeroki, wordt verantwoordelijk gehouden voor het plannen en uitvoeren van een reeks nietsontziende gewelddadige aanslagen in afgelopen jaren. Aspiazu is afgevoerd naar een cel in Parijs in afwachting van zijn voorgeleiding voor de rechter.

De arrestatie heeft een belangrijke symbolische betekenis. De 35-jarige Aspiazu, op de politiefoto bekend om zijn karakteristieke haarmatje en van woede verkrampte mond, is een typische vertegenwoordiger van een nieuwe, jonge, golf ETA-leiders. Je zou ze de ‘hooligan’-generatie kunnen noemen: jongeren die een gebrekkige scholing en weinig intelligentie en politieke visie, compenseren met fanatisme en agressiviteit.

Net als veel van zijn Baskisch-nationalistische leeftijdgenoten legde Aspiazu de basis voor zijn carrière binnen de ETA in de ‘kale borroka’, de straatoorlog met laagdrempelige terreur in de vorm van brandjes stichten, gewelddadige demonstraties en het vernielen van winkels en auto’s van niet-nationalistische Basken.

In die kringen werd hij eind jaren negentig geronseld voor het zwaardere werk. Hij maakte daarbij deel uit van een groep die een rechter vermoordde en verantwoordelijk wordt gehouden voor de bomaanslag waarbij de jonge socialistische politicus Eduardo Madina een been verloor.

In 2002 vluchtte Aspiazu naar Zuid-Frankrijk om de leiding over te nemen van de terreurcommando’s van ETA. Hij viel op door zijn amateuristische gekluns. Een aanslag op de Spaanse koning in 2004 mislukte, omdat het geweer voor de scherpschutter niet op tijd arriveerde.

De arrestatie is een klap voor de ETA. Steeds sneller lijkt de beweging te worden opgerold. Volgens ETA-deskundigen zijn er nog voldoende mensen om Txeroki op te volgen. Maar de kwaliteit en ervaring van de leiding gaat snel achteruit. ‘Txeroki’ is daarvan een treffend voorbeeld.